Clafoutis met tomaten en pecorino

    Clafoutis met tomaten en pecorino

    13keer bewaard
    55min


    Maak dit als eerste!

    Voor deze hartige versie van een klassiek Frans gerecht worden zoete kerstomaatjes gebakken in een luchtig beslag, op smaak gebracht met geraspte pecorino. Maak vier kleine porties of één grote portie en serveer als eenvoudige lunch of avondmaaltijd met knapperig brood of gekookte krielaardappelen en sperziebonen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 tl olijfolie, extra vergine
    • 450 g kerstomaatjes
    • 4 el vers bieslook, fijngesneden
    • 85 g rijpe pecorino, grofgeraspt
    • 6 grote eieren
    • 50 g bloem
    • 3 el zure room
    • 300 ml halfvolle melk
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:55min 

    1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Vet vier diepe vuurvaste schaaltjes met een diameter van circa 12-15 cm lichtjes in met de olie. Verdeel de kerstomaatjes gelijkmatig over de vuurvaste schaaltjes en bestrooi ze met het bieslook en 75 g van de geraspte kaas.
    2. Breek de eieren in een kom en klop ze goed los. Voeg langzaam de bloem toe en klop tot een smeuïg mengsel ontstaat. Voeg de zure room toe en schenk langzaam de melk erbij. Klop net zo lang totdat een dun, smeuïg beslag ontstaat. Breng het op smaak met peper en zout.
    3. Giet het beslag over de tomaten en verdeel het gelijkmatig over de schotels. Bestrooi met de rest van de kaas en een beetje extra peper. Laat 30-35 minuten bakken, of tot het beslag stevig, gerezen en lichtbruin is.
    4. Haal de clafoutis uit de oven en laat enkele minuten afkoelen voor het serveren, aangezien de kerstomaatjes binnenin heel heet worden.

    Pluspunten

    • Pecorino is een harde Italiaanse kaas van schapenmelk. Net als parmezaanse kaas bevat de kaas veel vetten, maar door de sterke smaak hebt u slechts een beetje nodig. * • Zowel zure room als halfroom, de verse versie van zure room, bevat een aanzienlijk grotere hoeveelheid calcium dan andere soorten room. * • Tomaten bevatten lycopeen, een waardevolle antioxidant die helpt beschermen tegen prostaat-, blaas- en pancreaskanker als u regelmatig tomaten eet.

    Variaties en tips

    • Bak één grote clafoutis in een lichtjes met olie ingevette vuurvaste schaal met een diameter van 23 cm en een diepte van circa 5 cm. Verleng de baktijd tot 35-40 minuten. * • Vervang het bieslook door gescheurde, verse blaadjes basilicum of fijngehakte verse oregano. * • Voor een clafoutis met rode leicester en uien snijdt u 250 g rode uien in dunne ringen en bakt ze in 1 eetlepel extra vergine olijfolie gedurende circa 5 minuten of tot ze goudbruin zijn. Voeg aan het einde van de bereidingstijd al roerend 1 eetlepel verse tijmblaadjes toe. Verdeel de uien over de bodem van een ingeoliede vuurvaste schaal met een diameter van 23 cm en een diepte van 5 cm. Rasp 85 g rode leicester grof. Houd een handvol opzij en strooi de rest over de uien. Maak het beslag zoals in het hoofdrecept en giet het over de uien. Roer het mengsel door elkaar en bestrooi het met de rest van de kaas en enkele takjes verse tijm. Laat 35-40 minuten bakken, of tot de clafoutis goudbruin is.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, calcium * ✓✓ A, B2, C, E, niacine, zink * ✓ B1, B6, foliumzuur, ijzer, kalium, koper, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren