Couscoussalade met feta

    Couscoussalade met feta

    28keer bewaard
    35min


    11 personen hebben dit gemaakt

    Couscous is niet alleen een uitstekende bron van zetmeelrijke koolhydraten, maar past ook goed bij andere ingrediënten. In deze lunchsalade worden rauwe en licht gestoomde groenten toegevoegd aan de couscous, samen met geroosterde amandelen, verse munt en romige feta. De chilipepers geven de dressing een pikant tintje.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 225 g couscous
    • 300 ml hete groentebouillon
    • 175 g dunne groene asperges, gehalveerd
    • 2 courgettes, in dunne reepjes gesneden
    • 1 rode paprika, zonder zaden en in dunne reepjes gesneden
    • 30 g geroosterd amandelschaafsel
    • handvol verse muntblaadjes, fijngesneden
    • 175 g feta
    • Chilidressing
    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • geraspte schil van 1 citroen
    • 1 el citroensap
    • 1 knoflookteentje, fijngesneden
    • ½ tl gedroogde chilipepers, geplet
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Klaar in:35min 

    1. Doe de couscous in een grote kom en giet er de hete bouillon op. Zet opzij en laat 15-20 minuten weken, of tot alle bouillon is geabsorbeerd.
    2. Stoom ondertussen de asperges gedurende 3 minuten. Voeg de courgettes toe en stoom nog 2 minuten, of tot de groenten net gaar, maar nog knapperig zijn. Doe de groenten in een vergiet en spoel ze onder koud stromend water af. Laat ze goed uitlekken.
    3. Maak de dressing door de olie, citroenschil en sap, knoflook, chilipepers en peper en zout te mengen in een afsluitbare pot. Schud goed.
    4. Roer met een vork de couscous los en voeg vervolgens de reepjes paprika, de amandelen, de munt en de gestoomde asperges en courgettes toe. Giet de dressing erover en roer alles voorzichtig door elkaar. Verkruimel de feta, strooi over de salade en serveer.

    Pluspunten

    • Feta is nogal zout. Als u bezorgd bent over de hoeveelheid natrium die u opneemt, kunt u de hoeveelheid zout beperken door de feta 30 minuten in melk te weken voor u de kaas gebruikt (gooi de melk daarna weg). * • Couscous is gemaakt van harde tarwe en bevat weinig vetten en veel koolhydraten. * • Courgettes behoren tot dezelfde familie als meloenen, komkommers en pompoenen. Hun schil is rijk aan bétacaroteen, dat het lichaam omzet in vitamine A. Die vitamine zorgt voor een goed gezichtsvermogen, een gezonde huid en een goed werkend immuunsysteem.

    Variaties en tips

    • Als er ook gele courgettes verkrijgbaar zijn, gebruik dan 1 gele en 1 groene voor meer kleur. * • In plaats van of in combinatie met munt kunt u andere kruiden gebruiken, zoals verse koriander. * • Voor een halloumi-linzensalade kookt u 85 g Puy-linzen in veel kokend water gedurende 15-20 minuten of tot ze net zacht zijn. Tegelijkertijd kookt u 125 g langkorrelrijst 10-15 minuten in kokend water, of volgens de instructies op de verpakking, tot de rijst gaar is. Voeg 175 g tuinbonen of erwten (vers of uit de diepvries) toe aan de linzen gedurende de laatste 4 minuten van de kooktijd. Laat de rijst en linzen uitlekken en meng ze. Voeg 3 fijngesneden lente-uitjes, 1 rode paprika, zonder zaden en in blokjes gesneden, en 30 g geroosterd amandelschaafsel toe. Maak de chilidressing zoals in het hoofdrecept en meng die met de rijst-linzensalade. Snijd 175 g halloumi in 8 plakken. Smeer elke plak in met een beetje extra vergine olijfolie, circa 1 eetlepel in totaal, en gril of bak ze tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Serveer de salade met daarbovenop de kaas en bestrooi de salade met een beetje zwarte peper.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ E, foliumzuur, calcium, ijzer * ✓ B1, B6, B12, niacine, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    van
    0

    Fris, licht, smaakvol - 24 aug 2016

    MarionSchulte
    0

    - 09 feb 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren