Crème brûlée met rabarber

    Crème brûlée met rabarber

    3keer bewaard
    55min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Zure rabarber contrasteert heerlijk met de volle smaak van de custard. Het is niet mogelijk om een echt gezonde crème brûlée te maken, maar door er vers fruit aan toe te voegen en de hoeveelheid room en het aantal eierdooiers te verminderen, komen we toch een aardig eindje in de richting.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 250 g rabarber, in stukken gesneden
    • sap van ½ sinaasappel
    • 75 g, of desgewenst minder, fijne kristalsuiker
    • 250 ml halfvolle melk
    • 2 snufjes saffraandraadjes
    • 4 eierdooiers
    • 1 heel ei
    • 3 el slagroom
    • 4 el rietsuiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:55min 

    1. Verwarm de oven voor op 160 °C (gasovenstand 3).
    2. Doe de rabarber in een steelpan met dikke bodem, samen met het sinaasappelsap en 3 eetlepels fijne suiker. Laat 5-7 minuten stoven op een laag vuur, of tot de rabarber zacht is, maar nog wel zijn vorm heeft. Laat afkoelen.
    3. Verhit in een andere steelpan met dikke bodem de melk met de saffraan en de rest van de fijne suiker tot er aan de randen bellen verschijnen. Klop de eierdooiers, het ei en de slagroom. Voeg er langzaam de warme saffraanmelk aan toe en roer goed.
    4. Verdeel de rabarbermoes over 6 vormpjes of een ovenschotel van 1 liter. Om de custard in een aparte laag erop te krijgen, schept u die als volgt op de moes: leg steeds een lepel met custard op de rabarber en draai hem dan langzaam rond, zodat de custard zich niet met de rabarber vermengt.
    5. Zet de vormpjes of de schotel in een grotere schotel. Vul deze schotel voor tweederde met kokend water. Bak 25 minuten als u vormpjes gebruikt; 35 minuten als u een grote schotel gebruikt, of tot de crème stevig is.
    6. Haal de schotel uit de oven en laat afkoelen. Zet dan hem daarna nog ten minste 1 uur in de koelkast, tot de crème brÛlée goed is afgekoeld.
    7. Verwarm de grill. Bestrooi de crème met de rietsuiker (2 theelepels per vormpje) en strijk deze uit tot een gelijkmatige laag. Zet de crème net onder het grillelement en laat enkele seconden staan, tot de suiker smelt, maar let op dat hij niet verbrandt. Laat de crème dan enkele minuten afkoelen, of tot de suiker een harde korst is geworden. Serveer onmiddellijk.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, B12 * ✓ B2, E, calcium

    Variaties en tips

    • Vervang de rabarber door schoongemaakte kruisbessen en het sinaasappelsap door 2 el vlierbessenlikeur. * • In plaats van rabarber kunt u ook 1 grote appel gebruiken, geschild en in stukken gesneden, en 75 g rode aalbessen.

    Pluspunten

    • Rabarber bestaat voor 94% uit water en in vergelijking met zacht fruit en citrusvruchten bevat het weinig vitamine C. Het bevat echter wel vitamine A (ongeveer dezelfde hoeveelheid als perziken), dat belangrijk is voor een gezonde huid en een goed gezichtsvermogen. * • Eieren zijn niet alleen een goede bron van eiwit, ze bevatten ook vitamine A, B2, B12, niacine en E.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren