Crème caramel met appelsmaak

    Crème caramel met appelsmaak

    4keer bewaard
    3uur15min


    Maak dit als eerste!

    Traditioneel wordt crème caramel gemaakt met karamel op basis van suiker en een romige pudding. In deze fruitige versie wordt zowel voor de karamel als de pudding appelsap gebruikt, zodat de hoeveelheid vetten en suikers beperkt blijft. Serveer met bramen of ander seizoensfruit voor gegarandeerd succes.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • Karamel
    • 750 ml helder appelsap
    • snufje gemalen kaneel
    • Pudding
    • 3 eieren
    • 3 eierdooiers
    • 50 g fijne suiker
    • 600 ml helder appelsap
    • Om te serveren
    • 300 g bramen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 40min  ›  Extra tijd: 2uur in de koelkast  ›  Klaar in:3uur15min 

    1. Verwarm de oven voor op 160 °C (gasovenstand 3).
    2. Voor de karamel: doe het appelsap met de kaneel in een grote, zware steelpan. Breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten op een hoog vuur koken, of tot het tot de helft is ingedikt. Zet het vuur wat lager en laat nog 10 minuten koken, of tot het een dikke, donkere siroop is geworden. Wees voorzichtig, want in dit stadium kan de karamel gemakkelijk aanbranden.
    3. Haal de pan van het vuur en giet de karamel in 6 vormpjes (van elk 150 ml). Draai de vormpjes rond, zodat de karamel de zijkanten goed bedekt, of smeer met een lepel uit. Het is normaal dat deze karamel niet zo gemakkelijk uitstrijkt als gewone karamel.
    4. Voor de pudding: klop de eieren en de eierdooiers met de suiker tot ze schuimig zijn. Verhit het appelsap in een steelpan tot het begint te koken en giet er dan langzaam het eiermengsel bij, terwijl u goed roert. Giet de pudding in de 6 vormpjes met de karamel.
    5. Zet de vormpjes in een grote ovenschotel. Giet heet water in de schotel tot halverwege de vormpjes. Zet de schotel voor 35-40 minuten in de oven, of tot de pudding stijf is. Haal de vormpjes uit de schotel, laat ze afkoelen en zet ze dan nog ten minste 2 uur in de koelkast.
    6. Haal de pudding voor het serveren uit de vormpjes; maak ze eventueel eerst even los door met een mes voorzichtig langs de rand te gaan. Zet de puddinkjes alle zes op een klein bord en giet er de appel-karamelsaus omheen. Serveer met de bramen.

    Bevat per portie

    ✓✓ B12, C, E * ✓ A, kalium

    Een variatie

    • U kunt dit recept ook gebruiken om Spaanse sinaasappelpuddinkjes (flans de naranjas), met een prachtige oranje kleur te maken. Laat daarvoor de karamel weg en vervang het appelsap in de pudding door 750 ml sinaasappelsap. Verhit het sap met de schil van 1 sinaasappel en klop er langzaam het ei-suikermengsel door. Giet de pudding in 6 vormpjes en bak zoals hierboven beschreven. Serveer met verse sinaasappelschijfjes; heel mooi is een combinatie van gewone en bloedsinaasappels.

    Pluspunten

    • Appelsap bevat veel kalium. Een goed evenwicht tussen kalium en natrium is belangrijk voor een gezonde bloeddruk en een gezond hart. * • Bramen hebben een voor fruit ongebruikelijk hoog gehalte aan vitamine E, maar bevatten ook veel vitamine C.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren