Dip van dadel, appel en ricotta

    Dip van dadel, appel en ricotta

    5keer bewaard
    20min


    Maak dit als eerste!

    Dadels vormen een uitstekende zoetmaker voor desserts, gebak en chutneys. Met dadels, appel en kruiden door ricotta gemengd maakt u een dipsaus die met stukjes fruit en groente kan worden geserveerd. U kunt de dip ook gebruiken als beleg voor geroosterd brood, scones, stokbrood en ciabatta.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 3 groene kardemompeulen
    • 1 moesappel (goudrenet) van circa 225 g, geschild en in blokjes gesneden
    • 125 g ontpitte, gedroogde dadels, in blokjes gesneden
    • ½ tl kaneel
    • 250 g ricotta
    • Serveren
    • met rauwkost, bijvoorbeeld partjes appel met rode en groene schil, wortel, bleekselderij en reepjes komkommer, blokjes ananas, pitloze druiven en plakjes carambola

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Klaar in:20min 

    1. Druk met de platte kant van een keukenmes licht op de kardemompeulen zodat ze opengaan en haal de zaadjes eruit. Doe de omhulsels weg en plet de zaadjes met het mes (dit kan ook met een stamper en vijzel worden gedaan).
    2. Doe de stukjes appel, de dadels, de fijngemaakte kardemomzaadjes en de kaneel in een steelpan met 200 ml water. Breng dit onder af en toe roeren op een matig vuur aan de kook. Zet het vuur laag en laat alles nog ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken, totdat de stukjes appel gaar zijn en de dadels tot moes gekookt. Roer het mengsel tijdens het koken af en toe door.
    3. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen. Klop er als het appelmengsel is afgekoeld de ricotta door. Bewaar de dip tot gebruik afgedekt in de koelkast. (De dipsaus is 3-4 dagen houdbaar.)
    4. Serveer het mengsel in een ondiepe schaal of een groot plat bord, en schik er de rauwkost omheen.

    Bevat per portie (alleen de dip)

    ✓ A, B12, calcium, niacine

    Variaties en tips

    • Laat voor een dip van dadel, appel en sinaasappel de ricotta achterwege en klop in plaats daarvan de geraspte schil en het sap van 1 sinaasappel door het mengsel. Schep het op een schaal en serveer het met stukjes appel en peer en met reepjes bleekselderij en wortel. * • U kunt de dip ook gebruiken als vulling voor taart en pannenkoeken.

    Pluspunten

    • Ricotta is een Italiaanse kaas die gemaakt is met wei die tijdens het maken van kaassoorten als mozzarella wordt opgevangen. Het is een erg vochtige kaassoort, met een lager vet- en caloriegehalte dan veel andere zachte roomkazen. * • Net als alle andere kazen is ricotta een goede bron van calcium en het levert de vitaminen A en D, zij het iets minder dan de vettere kaassoorten. * • De appel en de gedroogde dadels leveren een behoorlijke hoeveelheid vezels. * • Zowel kaneel als kardemom zijn specerijen die maag- en darmstoornissen kunnen verlichten. Daarnaast helpt kaneel bij een verstopte neus.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren