Erwtenschotel met Indiase paneer

    Erwtenschotel met Indiase paneer

    1keer bewaard
    4uur20min


    Maak dit als eerste!

    Paneer is Indiase kaas die lijkt op ricotta, maar een beetje droger is. Deze kaas wordt vaak met erwten gecombineerd. In dit smakelijke gerecht maken we de paneer zelf. Serveer met basmatirijst als volwaardige maaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Paneer
    • 2,3 liter volle melk
    • 6 el citroensap
    • Erwten-tomatenschotel
    • 3 el zonnebloemolie
    • 1 grote ui, fijngesneden
    • 2 knoflookteentjes, fijngesneden
    • stuk verse gember van 5 cm, fijngesneden
    • 1 verse groene chilipeper, zonder zaden en in dunne ringetjes gesneden
    • 1 el korianderzaden, geplet
    • 1 el komijnzaden, geplet
    • 1 tl kurkuma
    • 1 el garam masala
    • 450 g stevige tomaten, in vieren gesneden
    • 350 g erwten uit de diepvries
    • 85 g spinazie
    • 15 g verse koriander, grofgehakt
    • zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 4uur  ›  Klaar in:4uur20min 

    1. Maak eerst de paneer. Giet daarvoor de melk in een grote pan en breng aan de kook. Temper het vuur zodra de melk kookt en voeg het citroensap toe. Roer 1-2 minuten of tot de melk zich scheidt in stremsels en wei. Neem de pan vervolgens van het vuur.
    2. Bekleed een grote zeef of vergiet met mousseline of een schone theedoek en zet de zeef boven op een grote kom. Giet het melkmengsel erin. Laat dit circa 15 minuten uitlekken of tot het koud is.
    3. Neem de punten van het stuk mousseline of van de theedoek vast, zodat een bundeltje met de uitgelekte stremsels erin ontstaat. Knijp goed uit en laat nog 30 minuten uitlekken, of tot alle wei door de zeef in de kom is gelekt. Bewaar 250 ml van de wei.
    4. Laat de stremsels in de mousseline of de theedoek zitten en leg ze op een snijplank. Leg er een andere snijplank op en druk aan, zodat een plat blok ontstaat. Leg er enkele blikken of gewichten op en zet circa 3 uren op een koele plek weg, of tot een stevige kaas is ontstaan.
    5. Haal de mousseline of de theedoek voorzichtig van de kaas en snijd hem in blokjes van circa 2 cm. Verhit 1 eetlepel van de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de paneer 1-2 minuten aan elke kant of tot die goudbruin is. Als de paneer bruin is, neemt u de blokjes met een schuimspaan uit de pan. Leg ze opzij.
    6. Maak de erwten-tomatenschotel. Verhit de resterende 2 eetlepels olie in de pan. Voeg de ui toe en bak deze 5 minuten of tot de ui zacht is. Voeg de knoflook en gember toe en laat 1 minuut bakken. Voeg de chilipeper, koriander- en komijnzaden, kurkuma en garam masala toe. Bak al roerend 1 minuut.
    7. Voeg de tomaten, de apart gehouden wei en een snufje zout toe en roer tot alles goed is gemengd. Dek de pan af en laat 5 minuten zachtjes koken.
    8. Voeg de erwten toe en breng opnieuw aan de kook. Temper het vuur, dek de pan weer af en laat 5 minuten sudderen. Voeg de spinazie toe en roer er zachtjes doorheen, zodat de tomaten niet kapot gaan. Laat 3-4 minuten sudderen, of tot de spinazie net zacht is geworden en de erwten heet en gaar zijn.
    9. Voeg bijna alle grofgehakte verse koriander toe en schep het mengsel op een schotel. Verdeel de paneer erover. Schep het groentemengsel voorzichtig over de paneer, zodat deze goed warm wordt, bestrooi met de rest van de koriander en serveer.

    Variaties en tips

    • Gebruik diepvrieserwten met tijm. * • Voor een groenteschotel met cottage cheese, die eenvoudiger is om te maken, kookt u 600 g geschilde aardappelen, in grote stukken gesneden, 5 minuten in een grote pan met kokend water. Voeg 400 g bloemkoolroosjes toe en laat nog 5 minuten koken. Voeg ten slotte 200 g gehalveerde fijne sperziebonen toe en laat nog 3-4 minuten koken, of tot alle groenten gaar zijn. Terwijl de groenten koken, doet u 350 g cottage cheese in een zeef en laat u het teveel aan vloeistof eruit lekken. Bak de ui en de kruiden zoals in stap 6 van het hoofdrecept. Voeg vervolgens 300 ml groentebouillon toe en laat nog 5 minuten koken. Voeg de uitgelekte aardappelen, bloemkool en bonen toe aan de gekruide saus en roer. Breng op smaak met zout. Voeg de cottage cheese toe, roer en verhit langzaam. Serveer het gerecht heet, met volkoren parathas of naanbrood.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, E * ✓✓ B1, B12, foliumzuur, calcium, niacine, zink * ✓ B2, B6, ijzer, kalium, koper

    Pluspunten

    • Deze zelfgemaakte paneer is vetarm en heel voedzaam. De kaas levert eiwitten, calcium en vitaminen, waaronder vitamine A en D.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren