Frambozencranachan

    Frambozencranachan

    7keer bewaard
    1uur10min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Dit traditionele Schotse nagerecht is snel en eenvoudig te bereiden. De voedzame combinatie van room, kwark, havermout en vers fruit vormt een uitstekende zoete afsluiter bij een diner voor een speciale gelegenheid. De whisky zorgt niet alleen voor een typisch Schots tintje, maar versterkt ook de smaak.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 5 el havermout
    • 150 ml slagroom
    • 150 g kwark
    • 2 el vloeibare honing
    • 2 el whisky
    • 400 g frambozen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 35min  ›  Extra tijd: 15min afkoelen  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Verwarm de grill voor. Bedek het rooster onder de grill met aluminiumfolie en spreid de havermout erop uit. Laat circa 3 minuten grillen, of tot de havermout goudbruin is. Roer er een- of tweemaal door. Zet circa 15 minuten opzij om af te koelen.
    2. Doe de slagroom en kwark in een kom en klop tot het mengsel dik wordt. Voeg de honing, whisky en 4 eetlepels van de geroosterde havermout toe.
    3. Bewaar enkele frambozen voor de garnering. Wissel de rest van de frambozen in laagjes af met het roommengsel in 4 glazen. Begin met een laag frambozen en eindig met een laag van het roommengsel.
    4. Garneer elke portie cranachan met een beetje van de resterende havermout en de apart gehouden frambozen. Serveer de cranachan meteen (of bewaar deze tot circa 1 uur voor het serveren in de koelkast).

    Variaties en tips

    • Vervang de frambozen door ander vers fruit, zoals gemengde bessen, in schijfjes gesneden perziken of nectarines, of een combinatie van frambozen en perziken. * • Vervang de whisky door cognac of door sinaasappel- of appelsap. * • Maak een kiwi-meringuenagerecht. Klop daarvoor 150 ml slagroom stijf. Prak 150 g cottage cheese, zodat de grootste brokken eruit zijn en meng de kaas dan met de slagroom. Voeg 1 eetlepel lichte basterdsuiker, de fijngeraspte schil van 1 kleine sinaasappel of 1 limoen en 50 g verkruimelde meringues toe. Wissel het mengsel in laagjes af met schijfjes kiwi in 4 glazen. Garneer met 15 g geroosterd amandelschaafsel.

    Pluspunten

    • Een nagerecht zoals dit wordt meestal gemaakt met volle room. Slagroom bevat minder vetten en calorieën dan volle room en door de slagroom te mengen met kwark, daalt het vetgehalte nog verder. * • Al sinds de Oudheid wordt honing als voedingsmiddel, zoetmiddel en bewaarmiddel gebruikt. Honing is zoeter dan suiker dankzij het fructosegehalte, en bevat tegelijkertijd per 100 g minder calorieën omdat honing meer water bevat dan suiker.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, C * ✓ B1, B2, B12, E, foliumzuur, calcium, ijzer, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren