Frambozenschuimtaart

    Frambozenschuimtaart

    8keer bewaard
    1uur25min


    Maak dit als eerste!

    Deze traditionele schuimtaart wordt gemaakt met een bodem met chocoladesmaak en krijgt een modern tintje doordat er meer fruit en minder suiker en vet worden gebruikt. Telkens als u een restje brood hebt, kunt u het verkruimelen en invriezen tot u het nodig hebt voor een gerecht als dit.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 3 eieren
    • 85 g fijne kristalsuiker
    • 300 ml halfvolle melk
    • 2 el cacaopoeder
    • 50 g verse broodkruimels
    • 2 el rodebessengelei
    • 150 g frambozen, plus enkele om te garneren
    • 15 g amandelschilfers

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur25min 

    1. Doe 1 ei in een kom. Scheid de andere 2 eieren en voeg de eierdooiers bij het ei in de kom. Doe de eiwitten in een andere, grote kom en hou ze apart.
    2. Voeg 30 g suiker toe aan de eieren en klop tot een smeuïg geheel. Doe de melk en het cacaopoeder in een steelpan en warm op tot het kookpunt. Klop het dan door het eiermengsel en voeg er ook de broodkruimels aan toe.
    3. Verdeel het mengsel over 4 soufflévormen of over een grote, diepe ovenschotel en laat 20 minuten rusten, zodat de broodkruimels een deel van de vloeistof kunnen absorberen. Verwarm de oven voor op 160 °C (gasovenstand 3).
    4. Laat de bodems indien u soufflévormen gebruikt 20 minuten bakken, indien u een grote schotel gebruikt 30 minuten, tot de bodem stevig is.
    5. Verhit ondertussen langzaam de rodebessengelei in een steelpan tot de gelei is gesmolten. Voeg de frambozen toe, plet ze met de bolle kant van een lepel en meng ze door de gelei. Warm nog 2 minuten zachtjes op en laat dan afkoelen.
    6. Klop de eiwitten stijf. Voeg de rest van de suiker toe en blijf kloppen tot het eiwit glanst. Schep het frambozenmengsel op de taartbodem. Schep daarbovenop de stijf geklopte eiwitten en vorm er een piek mee. Bestrooi met de amandelschilfers.
    7. Bak de schuimtaart ongeveer 15 minuten, of tot het schuim goudbruin is. Serveer onmiddellijk en garneer met enkele frambozen.

    Bevat per portie

    ✓✓ B12, E * ✓ B2, C, niacine, calcium

    Variaties en tips

    • U kunt de frambozen en de bessengelei vervangen door verse abrikozen en abrikozengelei of gedroogde abrikozen, gepocheerd in appelsap. Gedroogde abrikozen geven het gerecht meer ijzer. * • Vervang het cacaopoeder door ½ tl vers gemalen nootmuskaat of koekkruiden. * • Bestrooi de meringue met hazelnootstukjes of -schilfers in plaats van amandelen.

    Pluspunten

    • Frambozen bevatten niet alleen veel vitamine C (32 mg per 100 g), maar ook vitamine E. Deze vetoplosbare vitamine is een belangrijke antioxidant, die ook in groenten als spinazie en broccoli, in plantaardige oliën en in noten zit. De werking van vitamine E wordt nog versterkt door andere antioxidanten, zoals vitamine C en het spoorelement selenium, dat ook in de amandelen van dit recept zit. * • Door het gebruik van cacaopoeder in plaats van chocolade bevat deze taart minder vet en meer ijzer.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren