Frisse groenteschotel

    Frisse groenteschotel

    1keer bewaard
    1uur20min


    Maak dit als eerste!

    Sinaasappelsap en abrikozen geven deze traditionele mix van knolgewassen en wortels extra smaak. Serveer het als lichte hoofdmaaltijd of als bijgerecht voor vier personen. Ideaal voor koude winterdagen.

    Ingrediënten
    Porties: 2 

    • 100 g gedroogde abrikozen
    • 100 g sjalotten
    • 100 g wortels
    • 100 g knolraap
    • 100 g meiknolletjes
    • 100 g knolselderie
    • 100 g pastinaken
    • 100 g zoete aardappelen
    • 100 g champignons
    • 2 el olijfolie
    • 200 ml groentebouillon
    • 200 ml sinaasappelsap
    • zwarte peper
    • platte peterselie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Spoel de abrikozen af en doe ze in een kom. Bedek ze ruimschoots met koud water en laat ze ten minste 8 uur of gedurende een nacht weken.
    2. Verwarm de oven voor op 180 °C (gasovenstand 4). Trek de sjalotten uit elkaar, zodat ze in ‘tenen’ uiteenvallen. Snijd ze zonodig nog een keer door. Snijd de wortels, de koolraap en de rapen in stukken van 5 cm. Snijd de knolselderie, de pastinaken en de zoete aardappelen in stukken van 6 cm. Snijd de champignons in twee of vier stukken, afhankelijk van de grootte.
    3. Verhit de olie in een grote vuurvaste schotel, voeg alle groenten toe en roer goed door. Bak al roerend op een hoog vuur, gedurende 5-10 minuten of tot de groenten gebruind zijn.
    4. Laat de abrikozen ondertussen goed uitlekken, en snijd ze daarna eventueel in tweeën.
    5. Giet de groentebouillon en het sinaasappelsap in de schotel bij de groenten en breng aan de kook. Voeg de abrikozen toe en breng op smaak met peper. Zet de schotel dan in de oven en laat 45-60 minuten bakken, of tot de groenten mals zijn en de vloeistof dik genoeg is. Garneer met peterselie en serveer met lekker knapperig brood.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, C, kalium * ✓✓ B6, B3, foliumzuur, calcium, ijzer, koper * ✓ B2

    Variaties en tips

    • Als u een kruidiger vegetarisch hoofdgerecht wilt, voeg dan 2 tl gemalen komijn en 1 tl garam massala toe aan de olie, voor u de groenten erin doet. Voeg ook nog circa 400 g uitgelekte kikkererwten uit blik aan de schotel toe voor u de bouillon toevoegt. Kikkererwten zijn namelijk een goede bron van eiwit. * • De sjalotten kunt u vervangen door uien die u in stukken snijdt. Het sinaasappelsap kunt u vervangen door gehakte tomaten uit blik. Als u niet per se vegetarisch wilt koken, kunt u ook runder- of kippenbouillon gebruiken.

    Pluspunten

    • Knol- en wortelgroenten bevatten veel voedingsvezels. Wortels leveren bovendien vitamine A in de vorm van bètacaroteen, een belangrijke antioxidant die nachtblindheid helpt voorkomen. * • Abrikozen zijn een goede bron van voedingsvezels en ijzer en bevatten tevens veel vitamine A. In Hunza, een streek in Kasjmir, worden veel mensen zeer oud - dit wordt wel in verband gebracht met het feit dat ze veel abrikozen eten.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren