Fruitige lamskofta

    Fruitige lamskofta

    1keer bewaard
    40min


    Maak dit als eerste!

    De verschillende kruiden en de verse en gedroogde vruchten geven deze lamsburgers, ook wel kofta genoemd, een heerlijke smaak. Het geklutste ei en de broodkruimels zorgen voor de stevigheid van de kofta, de graantjes in het brood zorgen voor een nootachtige smaak en goede hoeveelheden voedingsvezels en B-vitaminen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 appel
    • ½ kweepeer
    • 1 kleine ui
    • 275 g mager lamsgehakt
    • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 2 el magere yoghurt
    • 4 el verse koriander, fijngehakt
    • 2 tl gemalen komijn
    • 2 tl paprikapoeder
    • ½ tl kerriepoeder (mild of pikant, naar wens)
    • ½ tl gemalen gember
    • wat gedroogde chilischilfers
    • ½ tl zout (of naar smaak)
    • 75 g gewone of sultanarozijnen
    • 2 volle el pijnboompitten
    • 2 sneetjes grof volkorenbrood, verkruimeld
    • 1 ei, geklutst
    • 1 el zonnebloemolie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:40min 

    1. Snijd de appel, de kweepeer en de ui fijn met een scherp mes of in een keukenmachine. Doe alles in een grote kom, voeg de rest van de ingrediënten behalve de olie toe en kneed dit tot een grote bal. Verdeel in 8 porties en maak van elke portie een platte schijf. Dek de kofta af en leg ze in de koelkast totdat u ze gaat bakken.
    2. Verhit de olie in een braadpan met antiaanbaklaag en bak de kofta aan elke kant 5-6 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Aangezien het mengsel veel fruit en vocht bevat, kunnen de kofta nogal snel uit elkaar vallen. Draai ze dan ook voorzichtig om.
    3. Serveer met pitabrood en magere yoghurt. Ook een rodekoolsalade past uitstekend bij dit gerecht (zie variaties en tips, rechts).

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ ijzer, koper, zink * ✓ B1, B2, B6, C, E, foliumzuur, niacine, calcium, kalium

    Variaties en tips

    • Vervang de kweepeer door een verse perzik. * • Voor de rodekoolsalade mengt u 2 el zonnebloemolie, 1 el witte-wijnazijn, het sap van ½ citroen, de geraspte schil en het sap van 1 sinaasappel, 1 el fijne suiker, ½ verse rode chilipeper, de zaden verwijderd en fijngehakt, en 1 teentje knoflook, fijngehakt. Meng deze dressing door circa 250 g fijngesneden rode kool. * • Wilt u een fruitige vegetarische burger? Maak dan een mengsel van 250 g gekookte rode linzen (linzen uit blik volstaan ook), 60 g kikkererwtenbloem, 100 g verse broodkruimels, 75 g rijpe cheddar, 30 g grofgehakte, ongezouten pinda's, 2 tl kerriepoeder, ½ tl gemalen komijn, ½ tl gemalen gember, 2 el gehakte verse koriander, 2 el gehakte verse munt, 1 fijngesnipperd uitje, 1 in blokjes gesneden rode paprika, 1 in blokjes gesneden appel, 1 in blokjes gesneden peer en 2 el aalbessen. Meng 1 geklutst ei door het mengsel en maak er dikke burgers van. Doe 1 el zonnebloemolie in een pan en bak de burgers. Als ze mooi bruin zijn, maar binnenin nog te vochtig, leg ze dan in een ovenschotel en laat ze nog 10-15 minuten, of tot ze stevig en droog zijn, bakken in de oven op 180 °C (gasstand 4). Serveer met de rodekoolsalade of een beetje mangochutney.

    Pluspunten

    • Deze kofta's bevatten veel goede dingen, zoals ijzer en voedingsvezels, uit de rozijnen, en voedingsvezels en vitamine C, die in de appel en de kweepeer zitten. * • De rodekoolsalade levert veel vitamine C, wat de opname van ijzer uit het lamsvlees en de sultanarozijnen bevordert.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    MariannevanVelzen
    0

    Ik ga het nog maken. Heb 4 kweeperen uit eigen tuin! Lijkt mij heerlijk. - 10 okt 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren