Fruitige moutbroodpudding

    Fruitige moutbroodpudding

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur30min


    Maak dit als eerste!

    Geurig moutbrood maakt de klassieke broodpudding gezonder en specialer. De verschillende soorten gedroogd fruit die we in deze broodpudding tussen de lagen moutbrood verwerken, zoals dadels, abrikozen, peren en appels, geven de pudding een natuurlijke zoetheid.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • een stuk moutbrood van circa 225 g
    • 50 g gedroogde dadels, ontpit en in stukjes gesneden
    • 50 g gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden
    • 50 g gedroogde peren, in stukjes gesneden
    • 50 g gedroogde appels, in stukjes gesneden
    • 300 ml halfvolle melk
    • 3 eieren
    • 2 el lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker
    • ¼ tl vanille-extract
    • fijne kristalsuiker of poedersuiker om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Snijd het moutbrood in 10 sneetjes. Schik de helft van de sneetjes in een vuurvaste schotel van circa 1,5 liter en verdeel er het gedroogde fruit over. Verdeel de rest van de sneetjes moutbrood over het fruit.
    2. Verhit de melk in een kleine steelpan tot er aan de rand belletjes ontstaan. Klop de eieren met de suiker en het vanille-extract in een kom of kan. Giet de kokende melk erbij en blijf kloppen. Giet dit mengsel dan over het moutbrood met het fruit en laat 30 minuten weken, zodat het moutbrood een deel van de vloeistof opneemt.
    3. Verwarm de oven voor op 160 °C (gasovenstand 3).
    4. Zet de broodpudding in de oven en laat hem 40-50 minuten bakken, of tot hij stevig en goudbruin is.
    5. Haal de pudding uit de oven en laat hem ongeveer 10 minuten afkoelen. Bestrooi met een beetje fijne suiker of gezeefde poedersuiker voor het serveren.

    Bevat per portie

    ✓✓ B12 * ✓ B1, B2, E, niacine, calcium, ijzer, kalium

    Variaties en tips

    • Vervang de dadels door pruimen. Vervang 4 el van de melk door 4 el sinaasappelsap, voeg de geraspte schil van 1 sinaasappel toe aan het puddingmengsel en beperk de suiker tot 1 el. * • In plaats van het moutbrood kunt u ook vruchtenbrood of krentenbrood gebruiken, of gewoon wittebrood, en er zelf gewone of sultanarozijnen aan toevoegen. Of gebruik stokbrood dat een dag oud is en snijd het in kleine blokjes.

    Pluspunten

    • Dit dessert bevat weinig vet en is een goede bron van voedingsvezels dankzij het gedroogde fruit (vooral de dadels), van eiwit (uit de eieren), en van koolhydraten. * • Eieren zijn de laatste jaren in een slecht daglicht komen te staan omdat ze veel cholesterol bevatten, maar ze zijn een uitstekende bron van veel voedingsstoffen, waaronder eiwit en ijzer, en bovendien bevatten ze weinig vet.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren