Gebakken aubergines met yoghurt

    Gebakken aubergines met yoghurt

    24keer bewaard
    1uur35min


    Maak dit als eerste!

    In deze heerlijke avondmaaltijd worden schijfjes gegrilde aubergine en courgette in laagjes afgewisseld met een rijke tomatensaus en yoghurt met komijn, en vervolgens gebakken. Dikke plakken Grieks daktylabrood, met sesam-, nigelle- en anijszaad, en een knapperige groene salade passen uitstekend bij dit gerecht.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • 1 rode ui, fijngesneden
    • 2 knoflookteentjes, fijngesneden
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • 2 tl zongedroogde-tomatenpasta
    • 6 el droge rode wijn
    • 1 laurierblaadje
    • 2 el peterselie, fijngehakt
    • 3 aubergines, circa 675 g in totaal, in plakjes van 1 cm gesneden
    • 3 courgettes, circa 450 g in totaal, in dunne plakjes gesneden
    • ½ tl gemalen komijn
    • 400 ml magere yoghurt
    • 2 eieren, losgeklopt
    • 30 g parmezaanse kaas, vers geraspt
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur35min 

    1. Verhit 1 eetlepel van de olijfolie in een pan, voeg de ui toe en bak circa 8 minuten of tot de ui zacht en glazig is. Doe de knoflookteentjes erbij en laat nog een minuut al roerend bakken. Voeg de fijngesneden tomaten met het aanhangend vocht, tomatenpasta, wijn en het laurierblaadje toe. Dek de pan af en laat 10 minuten zachtjes sudderen.
    2. Haal het deksel van de pan en laat de saus nog 10 minuten koken, of tot de saus dik is. Roer af en toe door. Verwijder het laurierblaadje. Voeg de fijngesneden peterselie toe en breng de saus op smaak met peper en zout.
    3. Terwijl de saus suddert, verwarmt u de grill voor. Smeer de schijfjes aubergine en courgette lichtjes in met de resterende 2 eetlepels olie. Bak de schijfjes in porties onder de grill, gedurende 3-4 minuten aan elke kant, of tot ze bruin en heel gaar zijn.
    4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Voeg de komijn aan de helft van de yoghurt toe en roer goed.
    5. Schik een derde van de schijfjes aubergine in één laag in een grote vuurvaste schaal met een inhoud van circa 2,5 liter. Schep er de helft van de tomatensaus over. Schik de helft van de schijfjes courgette er in één laag bovenop en giet de helft van de yoghurt, op smaak gebracht met de komijn, erover. Herhaal de lagen en eindig met een laag van de resterende schijfjes aubergine.
    6. Meng de resterende 200 ml yoghurt met de losgeklopte eieren en de helft van de parmezaanse kaas. Schep het yoghurtmengsel over de aubergines en verdeel het gelijkmatig met de achterkant van een lepel. Bestrooi met de rest van de parmezaanse kaas.
    7. Laat 40-45 minuten bakken, of tot de bovenlaag lichtbruin en stevig is en de saus goed kookt. Serveer heet, nog in de ovenschaal.

    Pluspunten

    • De darmflora kan worden verstoord door het gebruik van antibiotica, stress en slechte voeding. Yoghurt helpt de “goede” bacteriën in de darm in stand te houden en de groei van slechte bacteriën tegen te gaan. * • Aubergines zijn goede ingrediënten, omdat ze een gerecht stevig maken en voedingsvezels leveren, zonder veel calorieën toe te voegen (per 100 g slechts 15 kcal). * • Flavonoïden zijn stoffen die onder andere te vinden zijn in uien. Ze zouden hartziekten helpen voorkomen. Flavonoïden bevinden zich zowel in rode als in witte uien, maar rode uien zouden er meer van bevatten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C, calcium * ✓✓ A, B6, B12, foliumzuur, kalium, koper, zink * ✓ B1, B2, E, niacine, ijzer, selenium

    Een variatie

    • Voor een ovenschotel met kip, spinazie en yoghurt kookt u 2 grote stengels prei, in ringen gesneden, 4-5 minuten in kokend water, of tot ze zacht zijn. Laat ze uitlekken en verdeel de helft ervan over de bodem van een grote vuurvaste schotel met een inhoud van 1,7 liter. Snijd 300 g gekookte kipfilet in dikke plakken en schik ze boven op de prei. Zet opzij. Doe 450 g gewassen spinazie in een grote braadpan, dek de pan af en laat 2-3 minuten zachtjes koken, of tot de spinazie slap is geworden. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet. Laat 2 fijngesneden sjalotjes in de schoongemaakte braadpan zacht worden in 15 g boter. Voeg 1 uitgeperst knoflookteentje toe en laat nog een minuut bakken. Voeg 175 g kwark, 3 eetlepels halfvolle melk, 1 theelepel grove mosterd en een snufje vers geraspte nootmuskaat toe en breng op smaak met peper en zout. Verhit het mengsel zachtjes en al roerend, tot alles goed is gemengd. Roer dan de spinazie erdoor. Schep het mengsel over de kip en verdeel de prei erover. Meng 150 g magere yoghurt met 15 g geraspte gruyére en 1 losgeklopt ei en breng op smaak. Schep het mengsel over de prei en bestrooi met nog 15 g gruyére. Bak het gerecht 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Laat 5 minuten rusten en serveer met in de schil gebakken aardappelen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren