Gegrild fruit met saffraan en vanille

    Gegrild fruit met saffraan en vanille

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur20min


    Maak dit als eerste!

    Deze warme medley van heerlijke vruchten is elegant gekruid met een marinade van saffraan en vanille. Dit bijna vetvrije dessert smaakt heerlijk op zichzelf, maar kan ook worden geserveerd met vruchten- of vanille-ijs.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • enkele saffraandraadjes
    • 1 tl vanille-extract
    • 1 el honing
    • 2 el marsala of zoete sherry
    • sap van 1 sinaasappel
    • 2 bananen
    • 100 g blauwe druiven
    • 1 papaja
    • 2 kiwi's
    • 1 ugli
    • Om te garneren (desgewenst)
    • 4 scheppen yoghurtijs, roomijs of sorbetijs

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur15min  ›  Bereiding: 5min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Verhit een kleine pan droog op hoog vuur, voeg de saffraandraadjes toe en bak ze 30 seconden, tot ze beginnen te ruiken. Doe de draadjes dan in een stenen vijzel en stamp ze fijn. Voeg er 4 eetlepels heet water aan toe en roer.
    2. Doe het saffraanwater in een kom en roer er het vanille-extract, de honing, de marsala of de sherry en het sinaasappelsap door.
    3. Leg het fruit direct na schillen en snijden in de kom met de saffraan-vanillemarinade. Schil de bananen en snijd ze in hapklare stukken. Haal de steeltjes van de druiven en voeg ze toe. Schil de papaja, verwijder de zaden en snijd hem in hapklare stukken. Schil de kiwi's en snijd ze overlangs in vier stukken. Schil de ugli, verwijder de witte kern en de velletjes, en snijd het vruchtvlees los van de vliezen. Meng al het fruit nog eens goed door de marinade. Als u voldoende tijd hebt, dek de kom dan af met plastic folie en laat het fruit 1 uur marineren.
    4. Verwarm de grill voor. Verdeel het fruit in de marinade gelijkmatig in een ondiepe ovenschotel. Zet de schotel 5 minuten onder de grill, of tot het fruit voldoende warm is. Serveer het fruit warm en doe er eventueel nog een schep (yoghurt)ijs of sorbetijs bij.

    Bevat per portie (alleen het fruit)

    ✓✓✓ C * ✓ foliumzuur, kalium

    Variaties en tips

    • Geef dit dessert een exotisch tintje door de druiven te vervangen door 2 dikke schijven verse ananas, in stukjes gesneden, en 3-4 verse abrikozen, gehalveerd en ontpit. Om de marinade wat tropischer te maken, kunt u het saffraanmengsel weglaten en in de plaats daarvan 1 tl gemalen kaneel mengen met het vanille-extract en de honing. Gebruik dan rum in plaats van marsala of sherry en vervang het sinaasappelsap door het sap van 2 limoenen. * • U kunt ook andere vruchten, bijvoorbeeld perziken of nectarines, toevoegen. * • Vervang de ugli door 2 sinaasappels.

    Pluspunten

    • Aangezien het fruit in dit recept maar kort wordt gekookt, blijft veel van de vitamine C behouden. Voedingsvezels en mineralen ondervinden geen schade van hitte. Bananen, kiwi's en citrusvruchten leveren kalium, dat goed is voor de zoutbalans en de bloeddruk. * • Papaja's zijn ook een goede bron van vitamine A (dankzij de aanwezigheid van bètacaroteen), dat belangrijk is voor een goed gezichtsvermogen. Deze tropische vrucht speelt een belangrijke rol in het voorkomen van blindheid in gebieden waar andere producten met veel vitamine A (volle melk, kaas, boter en eierdooiers) niet tot de dagelijkse voeding behoren.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren