Gesauteerde steurgarnalen met feta

    Gesauteerde steurgarnalen met feta

    1keer bewaard
    30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    In dit snelle gerecht worden blokjes hartige feta kort gemarineerd in vers gembersap en sojasaus en dan toegevoegd aan knapperige en kleurrijke gesauteerde peultjes, champignons, lente-uitjes en grote steurgarnalen. Serveer de garnalen met in groentebouillon gekookte rijst om het gerecht nog meer smaak te geven.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • een stuk verse gember van 2,5 cm, grofgeraspt
    • 2 tl sojasaus
    • 175 g feta, in blokjes van 2 cm gesneden
    • 1½ el zonnebloemolie
    • 225 g langkorrelrijst
    • 750 ml groentebouillon
    • 1 bosje lente-uitjes, diagonaal in ringetjes gesneden
    • 225 g kleine champignons, gehalveerd
    • 175 g peultjes, overlangs gehalveerd
    • 12 grote, rauwe steurgarnalen, gepeld
    • 2 el verse koriander, fijngehakt
    • 1 el peterselie, fijngehakt
    • 2 el sesamzaad
    • peper en zout
    • takjes verse koriander om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Bereiding: 30min  ›  Klaar in:30min 

    1. Doe de gember in een knoflookpers en pers het sap in een kleine kom. Voeg de sojasaus toe. Doe de blokjes feta erbij en meng voorzichtig, zodat ze allemaal zijn bedekt met de marinade. Zet opzij terwijl u de rijst kookt.
    2. Verhit ½ eetlepel van de olie in een grote koekenpan, voeg de rijst toe en bak die 2-3 minuten zachtjes en al roerend, tot de rijst doorschijnend is. Voeg de bouillon langzaam toe terwijl u blijft roeren, en dek de pan dan af met een goed sluitend deksel. Laat 12-15 minuten koken op een laag vuur, of tot de bouillon is geabsorbeerd en de rijst gaar.
    3. Verhit ondertussen de resterende eetlepel zonnebloemolie in een sauteerpan of een grote koekenpan met antiaanbaklaag. Voeg de lente-uitjes en champignons toe en sauteer ze gedurende 1 minuut al roerend. Voeg de peultjes en garnalen toe en laat ze nog 2-3 minuten sauteren, tot de garnalen mooi roze en helemaal gaar zijn en de groenten gaar maar nog knapperig.
    4. Voeg de feta met de marinade toe en laat circa 30 seconden zachtjes pruttelen om alles even op te warmen. Roer voorzichtig door de kaas, zodat hij niet te veel uit elkaar valt. Bestrooi met de fijngehakte koriander, peterselie en sesamzaad en breng naar wens op smaak met peper. Meng voorzichtig.
    5. Schep het garnalen-fetamengsel op voorverwarmde borden en garneer met takjes verse koriander. Roer de rijst los met een vork, breng op smaak met peper en zout en serveer met de geroerbakte groenten.

    Pluspunten

    • Feta werd traditioneel alleen gemaakt van schapenmelk, maar nu wordt vaak geiten- of koeienmelk toegevoegd. Feta bevat minder vetten dan vele andere kazen, zoals cheddar, edammer en parmezaanse kaas. * • Net als alle zeevissen bevatten garnalen jodium. Dat essentiële mineraal is nodig voor een goede werking van de schildklier. * • Hoewel sesamzaad hier niet in grote hoeveelheden wordt gebruikt, levert het een beetje calcium, dat ook al wordt geleverd door de feta.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, koper * ✓✓ A, C, E, niacine, calcium, selenium, zink * ✓ B1, B2, B6, foliumzuur, ijzer, kalium

    Variaties en tips

    • Vervang de garnalen door 150 g jakobsschelpen of zalmfilet zonder vel, in blokjes van 2 cm gesneden. Gebruik fijngehakte verse dille in plaats van koriander. * • Voor gesauteerde groenten met manchego laat u 1 blik artisjokharten, in water, circa 400 g, uitlekken. Snijd elke artisjok in vieren en dep ze droog met keukenpapier. Verhit 1 eetlepel extra vergine olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en sauteer de artisjokken tot ze lichtbruin zijn. Haal ze uit de pan en leg ze opzij. Voeg ½ eetlepel extra vergine olijfolie aan de pan toe en sauteer 175 g in schijfjes gesneden jonge prei 1 minuut op een middelhoog vuur. Voeg 1 grote, in stukjes gesneden rode paprika, zonder zaden, en 175 g ontdooide tuinbonen uit de diepvries toe. Laat nog 3-4 minuten bakken, of tot ze zacht zijn. Doe de artisjokharten er weer bij, samen met 150 g manchego, in blokjes van 1 cm gesneden, 50 g pompoenpitten en peper en zout naar wens. Laat nog 1-2 minuten bakken terwijl u zachtjes roert, tot alle groenten zacht zijn en de kaas begint te smelten. Serveer heet met rijst, zoals in het hoofdrecept, of met 8 grote tortilla's, opgewarmd volgens de instructies op de verpakking.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren