Gevulde perziken uit de oven

    Gevulde perziken uit de oven

    5keer bewaard
    1uur


    2 personen hebben dit gemaakt

    Door fruit te bakken in de oven, komt de smaak ervan sterker naar voren en door het te vullen wordt het op een eenvoudige manier een speciaal dessert. Hier worden perziken gevuld met een mengsel van gedroogde abrikozen, amandelen en bitterkoekjes. Ook nectarines, appels, peren en kweeperen kunnen zo worden bereid.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 5 grote, rijpe, maar stevige perziken
    • 10 gedroogde abrikozen, in kleine blokjes gesneden
    • 6 amarettibiscuits of bitterkoekjes, verkruimeld
    • 2 tl amandelextract
    • 1 el cognac
    • 1 eiwit
    • 50 g geblancheerde amandelen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C (gasovenstand 4).
    2. Halveer de perziken en verwijder de pitten. Schik 8 helften in een ondiepe ovenschotel, met de gesneden kant naar boven. Snijd de andere 2 perzikhelften in kleine blokjes.
    3. Meng de blokjes perzik met de gedroogde abrikozen, de bitterkoekjes, het amandelextract, de cognac en het eiwit. Roer goed.
    4. Verhit een kleine braadpan met dikke bodem en rooster de amandelen tot ze lichtbruin zijn. Keer ze regelmatig. Haal ze uit de pan en hak ze grof in een keukenmachine of met de hand, tot u een mengsel hebt van stukjes noten en gemalen noten.
    5. Voeg de gehakte amandelen toe aan het mengsel van fruit en bitterkoekjes en roer goed. Vul met dit mengsel de holten in de perzikhelften, zorg dat de vulling er iets bovenuit steekt en druk zachtjes aan. Dek de schotel vervolgens af met aluminiumfolie.
    6. Bak 25-30 minuten in de oven en verwijder dan de folie. Verhoog de temperatuur van de oven vervolgens tot 200 °C (gasovenstand 6) en laat nog 5-10 minuten bakken of tot de notenbovenlaag lichtbruin is. Dit dessert smaakt het lekkerst als het warm is, maar u kunt het ook koud serveren.

    Variaties en tips

    • U kunt in plaats van perziken ook nectarines gebruiken en ongezouten, gepelde pistachenoten in plaats van amandelen. * • Gebruikt u appels of peren in plaats van perziken, vervang dan de gedroogde abrikozen door sultanarozijnen en voeg een beetje gemalen kaneel aan de vulling toe. Laat 10 minuten langer bakken voordat u de folie verwijdert. * • Als u kweeperen gebruikt in plaats van perziken, laat deze dan 15 minuten langer bakken. * • U kunt ook een combinatie van perziken of nectarines, appels, peren en kweeperen maken en de vulling ook met al deze vruchten bereiden. Laat in dat geval 10-15 minuten langer bakken.

    Pluspunten

    • Perziken bevatten veel vitamine C (31 mg per 100 g), die het lichaam helpt bij het absorberen van het ijzer uit andere ingrediënten, in dit geval gedroogde abrikozen. Aangezien veel mensen een tekort aan ijzer hebben, is dit een voordeel. Gedroogde abrikozen leveren ook vitamine A en veel kalium, dat de bloeddruk regelt. * • Amandelen smaken niet alleen heerlijk, ze leveren ook eiwit en veel vitamine E.

    Bevat per portie

    ✓✓ C, E * ✓ B2, niacine, kalium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren