Gnocchi met pompoen, ricotta en salie

    Gnocchi met pompoen, ricotta en salie

    1keer bewaard
    4uur


    Maak dit als eerste!

    In Italië bestaan er verschillende versies van gnocchi. Voor deze versie wordt een deeg op basis van bloem, ricotta en pompoenpuree op smaak gebracht met salie en parmezaanse kaas en in kleine balletjes verdeeld. De kleurrijke saus van paprika en uien maakt het gerecht af. Serveer met jonge spinazie en waterkers.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 rode paprika's, gehalveerd en zonder zaden
    • 1 ui, gehalveerd
    • 500 g pompoen of eikelkalebas, in partjes gesneden en zonder zaden
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 250 g ricotta
    • 1 ei, losgeklopt
    • 3 el verse salie, fijngehakt
    • 30 g parmezaanse kaas, vers geraspt
    • 200 g bloem, plus extra om uit te rollen
    • peper en zout
    • verse blaadjes salie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Bereiding: 2uur  ›  Extra tijd: 2uur drogen  ›  Klaar in:4uur 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de gehalveerde paprika's en de ui met de gesneden kanten naar beneden op een bakplaat. Leg de partjes pom-poen of kalebas met de schil naar boven op een andere bakplaat. Bak de paprika's en de uien gedurende 30-35 minuten, de pompoen en de kalebas 45-55 minuten, of tot alle groenten zacht zijn.
    2. Doe de paprika's en de uien in een mixer of keukenmachine en voeg de olijfolie toe. Mix tot het mengsel bijna smeuïg is. Breng het op smaak met peper en zout. Giet het mengsel in een pan en zet deze opzij.
    3. Laat de pompoen of de kalebas voldoende afkoelen en schraap dan het vruchtvlees uit de schil in een kom. Pureer tot een smeuïg mengsel. Klop de ricotta, het ei, de fijngehakte salie en de parmezaanse kaas erdoor en voeg dan langzaam roerend de bloem toe, zodat een zacht deeg ontstaat.
    4. Strooi bloem op het werkblad en op uw handen. Verdeel het deeg in vier gelijke porties en rol elke portie uit tot een rol van 2 cm dik. Snijd de rol vervolgens in stukken van 2 cm. Druk met de achterkant van een vork in elk stuk deeg, zodat een patroon ontstaat. Laat de gnocchi 1-2 uur op kamertemperatuur drogen.
    5. Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg 10-12 gnocchi per keer toe en kook ze 2-3 minuten of tot ze aan de oppervlakte komen drijven. Haal de gnocchi met een schuimspaan uit het water en laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Leg ze in een voorverwarmde, vuurvaste schaal en houd ze in een lauwe oven warm tot alle gnocchi zijn gekookt.
    6. Verhit ondertussen langzaam de paprikasaus op een laag vuur. Schep de saus over de gnocchi, garneer met de blaadjes salie en serveer.

    Een variatie

    • Voor gnocchi met ricotta en verse kruiden mengt u 250 ricotta, 85 g fijngesneden rucola, 20 g fijngehakte peterselie, 3 el fijngesneden vers bieslook, 1 losgeklopt ei en 30 g vers geraspte pecorino. Voeg 200 g bloem, 1 tl vers geraspte nootmuskaat en peper en zout naar smaak toe en mix tot een zacht deeg ontstaat. Maak gnocchi met het deeg en bereid ze zoals in het hoofdrecept. Serveer met een saus van geroosterde tomaten. Meng daarvoor 500 g kleine pruimtomaten met 2 knoflookteentjes in 1 eetlepel extra vergine olijfolie en rooster ze 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C. Pureer tot het mengsel smeuïg is en breng op smaak.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, calcium * ✓✓ B1, E, zink * ✓ B2, B6, B12, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium, koper

    Pluspunten

    • Net als andere kazen is ricotta een goede bron van calcium. Daarnaast levert de kaas ook grote hoeveelheden fosfor, een ander mineraal dat belangrijk is voor gezonde botten en tanden. Fosfor is ook belangrijk om energie uit voedsel te kunnen halen. * • Pompoen heeft een hoog watergehalte, waardoor het heel weinig calorieën bevat, slechts 15 kcal per 100 g. * • Gepureerde groentesauzen, zoals deze, zijn heerlijke vetarme sauzen voor pasta.

    Een variatie

    • Voor een rollade van spinazie en gegrilde paprika's legt u 2 gehalveerde rode of gele paprika's, zonder zaden, met de gesneden kant naar beneden op een bakplaat, samen met 2 ongepelde teentjes knoflook. Laat 10-12 minuten onder de grill bakken, of tot de paprika's verbrand zijn. Doe ze in een plastic zak. Als ze zijn afgekoeld, schilt u ze en snijdt u ze in reepjes. Knijp de knoflookpulp uit de schil en meng met de vetarme roomkaas en kwark. Vervang de dille door 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie en 1 eetlepel fijngehakt basilicum. Besmeer de afgekoelde spinaziecake met het kaasmengsel en bestrooi met reepjes paprika. Rol de cake op zoals in het hoofdrecept beschreven.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren