Ham-champignonsalade met gruyére

    Ham-champignonsalade met gruyére

    7keer bewaard
    50min


    Maak dit als eerste!

    De Zwitserse kaas gruyére wordt vaak voor warme gerechten gebruikt, maar dankzij de zoete, nootachtige smaak past de kaas ook uitstekend in een salade. In combinatie met magere ham, sperziebonen, kerstomaten en sla in een pittige dressing van citroen en groene peper, krijgt u een heerlijke lunch. Serveer met warm brood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 200 g fijne sperziebonen
    • 125 g gruyére, zonder korst
    • 85 g dikke plakken magere, gerookte ham, zonder vet
    • 125 g kerstomaatjes, gehalveerd
    • 225 g kleine champignons, in plakjes
    • 85 g waterkers
    • 50 g jonge blaadjes spinazie
    • 50 g rucola
    • 2 el vers bieslook, fijngesneden
    • Groene-peperdressing
    • 3 el zonnebloemolie
    • geraspte schil en sap van 1 citroen
    • 1 el gedroogde groene peperkorrels, geplet
    • 2 tl vloeibare honing
    • zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:50min 

    1. Kook de bonen in een pan met kokend water gedurende 10 minuten of tot ze zacht zijn. Laat ze uitlekken en spoel ze onder koud stromend water.
    2. Maak de dressing. Doe de olie, citroenschil en sap, peperkorrels, honing en zout naar wens in een afsluitbare pot. Sluit af en schud goed.
    3. Snijd de kaas en de ham in reepjes van circa 5 × 2 cm. Doe de kaas- en hamreepjes in een grote slakom en voeg de bonen, tomaten, champignons, waterkers, spinazie en rucola toe. Roer tot alle ingrediënten goed zijn gemengd.
    4. Schud net voor het serveren de dressing nogmaals en besprenkel er de salade mee. Meng goed, bestrooi met het bieslook en serveer.

    Pluspunten

    • Gruyére is een goede bron van zink. Dit mineraal is essentieel voor de wondgenezing en versterkt onze smaakzin. * • De combinatie van sperziebonen, tomaten, waterkers en sla zorgt voor een goed aanbod aan B-vitaminen en vitamine C en E. * • Ham is een goede bron van vitamine B1, die essentieel is voor de vrijgave van energie uit koolhydraatrijk voedsel, zoals brood.

    Variaties en tips

    • Als u dat wenst, kunt u de ham weglaten en de hoeveelheid kaas verhogen tot 150 g. * • Vruchten zoals perziken passen uitstekend bij gruyére. U kunt het fruit in dikke plakken snijden en aan de salade toevoegen in plaats van de tomaten. * • Voor een appel-hazelnotensalade met edammer snijdt u de korst van 200 g edammer. Snijd de kaas in blokjes. Meng ze in een kom met 2 grote worteltjes, in reepjes gesneden, en 2 appels, in schijfjes gesneden en met citroensap gemengd, opdat ze niet verkleuren. Voeg 175 g rucola, frisee en bladkool of veldsla toe. Maak de dressing door 3 eetlepels zonnebloemolie, 2 eetlepels citroensap, 1 theelepel grove mosterd, 1 theelepel vloeibare honing en peper en zout naar wens te mengen in een afsluitbare pot. Doe de dressing bij de salade en roer alles goed door elkaar. Bestrooi met 2-3 eetlepels fijngehakte peterselie, 175 g gekookte rode bieten, in blokjes gesneden, en 50 g geroosterde hazelnoten. Meng en serveer.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, E, calcium * ✓✓ C, koper, zink * ✓ B1, B2, B6, B12, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren