Grieks olijven-uienbrood

    Grieks olijven-uienbrood

    26keer bewaard
    1uur15min


    14 personen hebben dit gemaakt

    Dit heerlijke brood is van harte welkom tijdens een Mediterraan meze dinertje. U kunt zwarte of groene olijven gebruiken en probeer het ook eens geroosterd met een scheutje olijfolie en ingewreven met knoflook.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 2 zakjes (7 gr) snel gist
    • 125 ml warm water
    • 2 eetlepels extra virgin olijfolie
    • 2 grote rode uien, in blokjes
    • 1 kg bloem
    • 1 1/2 theelepel zout
    • 1/2 theelepel ruwe basterdsuiker
    • 4 eetlepels verse dille, fijngesneden
    • 1/4 theelepel knoflookkorrels (eventueel)
    • 275 gr ontpitte kalamata olijven, fijngesneden
    • 425 ml warm water

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Het gist over een kommetje met 125 ml warm water strooien (> 40°C). 5 minuten laten staan tot het gist zacht en schuimig wordt.
    2. Een grote koekenpan op een middelhoog vuur met olijfolie verhitten en daarin de ui 3 minuten al roerend zacht bakken. De ui van het vuur halen en apart zetten.
    3. In een grote kom bloem, zout, suiker, dille, knoflookkorrels, olijven en gebakken ui goed mengen. Gistmengsel en resterende water toevoegen. Goed mengen tot de ingrediënten gepakt hebben en een klef deeg is gevormd. Het deeg op een licht bebloemd oppervlak leggen en in ong. 8 minuten glad en elastisch kneden.
    4. Een grote kom licht met olie invetten en daarin het deeg een olielaagje geven. Met een lichte doek afdekken en op een warme plek (27-35°C) in ong. 1 uur tot een verdubbeld volume laten rijzen.
    5. 2 bakplaten licht invetten. Het gerezen deeg neerslaan en op een licht bebloemd oppervlak leggen. Met een vork en zonder te trekken het deeg in 2 gelijke delen verdelen en dit in 2 ronde broden vormen. De broden op de ingevette bakplaten leggen, afdekken met een vochtige doek en in ong. 40 minuten tot verdubbeld volume laten rijzen.
    6. De oven voorverwarmen op 230°C/gasstand 8.
    7. De broden in de voorverwarmde oven ong. 40 bakken tot de bovenkant goudbruin is en de bodem hol klinkt als u er tegenaan tikt. Even laten afkoelen alvorens te snijden.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    Aquawim
    van
    1

    Heerlijk - 03 mei 2011

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren