Kaapse kruisbessen-appelcrumble

    Kaapse kruisbessen-appelcrumble

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Kaapse kruisbessen, ook bekend als physalis of lampionvruchten, geven deze appeltaart ‘pit’, terwijl het vruchtensap en de gedroogde bosbessen zorgen voor natuurlijke zoetheid. Havervlokken en fijngehakte noten zorgen voor een knapperige en verleidelijke bovenlaag.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • Vulling
    • 1 kg dessertappels, zoals Cox
    • 4 el gedroogde bosbessen
    • 4 el sinaasappelsap
    • 100 g Kaapse kruisbessen, zonder de lampionnetjes
    • 1 el suiker
    • Kruimelige bovenlaag
    • 125 g bloem
    • 100 g koude boter, in blokjes
    • 50 g fijne kristalsuiker
    • 50 g havervlokken
    • 50 g hazelnoten of walnoten, gehakt
    • geraspte schil van 1 sinaasappel
    • Om te serveren
    • custard (zie recept op deze site)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 6).
    2. Schil de appels, snijd ze in dikke stukken en verwijder het klokhuis. Doe ze in een steelpan met de bosbessen en het sinaasappelsap. Dek de pan af en laat op een laag vuur koken gedurende 10 minuten, of tot de appels zacht zijn geworden.
    3. Doe de hele Kaapse kruisbessen en de suiker bij de appels en roer. Schep daarna alles in een diepe ovenschotel van 1,5 liter inhoud.
    4. Doe de bloem en de boter in een kom, snijd met twee messen tot kleine stukjes en wrijf dan goed door elkaar tot er fijne kruimels ontstaan. Roer er dan de suiker, de havervlokken, de hazelnoten of de walnoten, de sinaasappelschil en 1 eetlepel water door, zodat een grof, kruimelig mengsel ontstaat. Verdeel dit mengsel voorzichtig en gelijkmatig over het fruit. Druk het niet aan.
    5. Bak 20-25 minuten, of tot de bovenlaag goudbruin is en het vruchtensap aan de randen bubbelt. Serveer warm, met custard.

    Bevat per portie

    ✓✓ E * ✓ A, B1, B6, C

    Variaties en tips

    • Vervang de Kaapse kruisbessen door 100 g fijngesneden rabarber. U kunt eventueel ook nog een handvol aardbeien toevoegen. * • U kunt 2 el geraspte kokos aan de kruimelige bovenlaag toevoegen. * • Vervang de bosbessen door cranberry's, rozijnen of sultanarozijnen.

    Pluspunten

    • Haver is een uitstekende bron van oplosbare voedingsvezels, die de opname van koolhydraten (vooral glucose) in de bloedsomloop vertragen, zodat de bloedsuikerspiegel minder extreem schommelt. * • Kaapse kruisbessen bevatten bètacaroteen, vitamine C en kalium.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren