Kersenclafoutis

    Kersenclafoutis

    4keer bewaard
    30min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Clafoutis is een klassiek Frans dessert waarbij fruit wordt gebakken in een zoet beslag. U kunt hiervoor zowel vers fruit als fruit uit blik gebruiken en u kunt het dus maken wanneer u maar wilt, ook als u weinig tijd hebt en een beroep moet doen op uw voorraadkast. Maak het in aparte vormpjes of in een grote schotel.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 blikken kersen zonder pit in siroop, á circa 425 g
    • 2 el cognac
    • 75 g bloem
    • 50 g ruwe rietsuiker
    • 250 ml halfvolle melk
    • 3 eieren
    • 1 tl vanille-extract
    • poedersuiker om te bestrooien (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 6). Laat de kersen uitlekken, leg ze op een stuk keukenpapier en dep ze droog.
    2. Verdeel de kersen over 4 vormpjes van ongeveer 300 ml in een gelijkmatige laag. Sprenkel de cognac over de kersen en zet de vormpjes weg.
    3. Zeef de bloem in een kom en voeg er de rietsuiker aan toe. Klop in een hoge kom de melk en de eieren met het vanille-extract en klop er dan het bloemmengsel door tot u een smeuïg beslag hebt. U kunt dit ook met een keukenmachine doen.
    4. Giet het beslag langzaam over het fruit. Bak gedurende 20 minuten of tot het stevig is en goudbruin. Bestrooi met de poedersuiker, indien gewenst, en serveer warm.

    Bevat per portie

    ✓✓ B12 * ✓ A, B1, B2, B3, B6, foliumzuur, calcium, ijzer

    Variaties en tips

    • U kunt dit dessert ook bereiden in een grote ovenschotel. Gebruik dan een platte, ronde porseleinen schotel van 25 cm en laat 20-25 minuten bakken. * • Gebruik verse zoete kersen, die u eerst hebt ontpit, in plaats van kersen uit blik. * • Als het het seizoen is voor verse perziken, vervang de kersen uit blik dan door 4 rijpe, maar stevige perziken, geschild en in schijfjes gesneden, en gebruik perzikenschnapps in plaats van cognac. Voeg 1 tl koekkruiden toe aan de bloem in plaats van het vanille-extract aan het beslag. Perziken bevatten tweemaal zoveel voedingsvezels, tienmaal zoveel vitamine A en dertigmaal zoveel vitamine C per 100 g als kersen. * • Om de hoeveelheid vet te beperken, kunt u magere melk gebruiken in plaats van halfvolle. * • In plaats van het vanille-extract kunt u ook de kleine, zwarte zaadjes van een vanillestokje gebruiken.

    Pluspunten

    • Kersen geven niet alleen veel smaak en voedingsvezels, maar ook vitamine B1, dat essentieel is voor een goede werking van het zenuwstelsel, en een klein beetje ijzer. * • Als u voor het beslag magere melk gebruikt in plaats van halfvolle, zodat de hoeveelheid vet vermindert, dan heeft dit geen invloed op de hoeveelheid calcium (dat de beenderen gezond helpt houden). Onthoud wel dat de hoeveelheid vetoplosbare vitaminen vermindert. Vooral voor kinderen jonger dan 2 (en waarschijnlijk ook jonger dan 5, afhankelijk van het voedingspatroon van het kind) zijn deze vitaminen erg belangrijk.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren