Kikkererwten-groenteomelet

    Kikkererwten-groenteomelet

    5keer bewaard
    1uur


    2 personen hebben dit gemaakt

    Deze dikke, stevige Arabische omelet is heel populair in het Midden-Oosten en lijkt een beetje op een groentetaart. De omelet zit boordevol groenten en kikkererwten en smaakt zowel koud als warm heerlijk, waardoor ze ideaal is voor een picknick. Serveer met een eenvoudige salade van tomaten en rode uien, en plat Arabisch brood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • 1 kleine ui, fijngesneden
    • 1 knoflookteentje, uitgeperst
    • 1 tl gemalen komijn
    • 1 tl gemalen koriander
    • snufje cayennepeper
    • 250 g nieuwe aardappelen, geschrapt en in dobbelsteentjes van 1 cm gesneden
    • 1 kleine rode paprika, zonder zaden en in dobbelsteentjes gesneden
    • 1 kleine aubergine, circa 200 g, in dobbelsteentjes van 1 cm gesneden
    • 1 blik kikkererwten, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 6 eieren
    • 2 el verse koriander, fijngehakt
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verhit 1 eetlepel van de olie in een koekenpan met een diameter van 25 cm en een bodem met antiaanbaklaag. Voeg de ui toe en laat die 2-3 minuten bakken of tot de ui zacht wordt. Voeg de knoflook, komijn, gemalen koriander en cayennepeper toe en laat nog 1 minuut bakken, terwijl u voortdurend roert.
    2. Voeg nog 1 eetlepel van de olijfolie aan de koekenpan toe en voeg dan de aardappelen, rode paprika en aubergine toe. Laat gedurende 5 minuten bakken, tot de groenten lichtbruin zijn. Roer ze regelmatig door.
    3. Voeg 5 eetlepels water toe, dek de koekenpan af en laat 5 minuten stomen. Haal het deksel eraf en laat koken tot het teveel aan vloeistof is verdampt. Voeg dan al roerend de kikkererwten toe.
    4. Klop de eieren voorzichtig los in een grote mengkom. Voeg de fijngehakte koriander toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg het groente-kikkererwtenmengsel uit de pan toe en roer alles goed door elkaar.
    5. Verwarm de grill voor. Verhit de resterende eetlepel olie op een middelhoog vuur in de koekenpan. Voeg het eiermengsel toe en spreid de groenten gelijkmatig uit. Bak de omelet 3-4 minuten of tot ze stevig wordt. De omelet zal bovenop nog niet helemaal gestold zijn. Schud regelmatig met de pan.
    6. Zet de pan onder de grill en bak de omelet nog circa 2 minuten of tot ook de bovenkant gestold is. Haal de pan onder de grill vandaan en laat de omelet 2 minuten rusten in de pan. Laat vervolgens op een bord glijden. Snijd de omelet in punten en serveer heet.

    Een variatie

    • Voor een zalm-limabonenomelet laat u de komijn, koriander en aubergine weg en voegt u in stap 3 met het water 2 courgettes, in blokjes gesneden, toe. Vervang de kikkererwten door 1 blik limabonen, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld. Voeg in stap 4 1 blik zalm, circa 200 g, uitgelekt, 2 eetlepels fijngehakte verse dille, 1 eetlepel fijngesneden vers bieslook en de fijngeraspte schil van 1 citroen toe aan de eieren, samen met de groenten.

    Pluspunten

    • Nieuwe, in de schil gekookte aardappelen bevatten meer voedingsvezels dan geschilde aardappelen. De voedingsstoffen die net onder de schil zitten, worden ook beter behouden als u aardappelen schrapt. * • Kikkererwten zijn net als andere peulvruchten een goede bron van voedingsvezels, vooral van onoplosbare voedingsvezels, die het cholesterolgehalte in het bloed verlagen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12, C * ✓✓ zink * ✓ B1, B2, B6, E, foliumzuur, niacine, calcium, ijzer, kalium, koper, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren