Kip met abrikozen en komijn

    Kip met abrikozen en komijn

    6keer bewaard
    1uur5min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Kippenbouten zijn ideaal voor stoofschotels, omdat ze zo lekker mals en smakelijk zijn. Verse abrikozen en venkel gaan uitstekend samen, vooral wanneer ze worden gekruid met komijn. Serveer met saffraanrijst of gewoon gekookte rijst, maar ook gekookte of gebakken aardappels smaken er goed bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el zonnebloemolie
    • 8 kippenbouten, ongeveer 450 g in totaal
    • 1 ui, in ringen gesneden
    • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 2 tl gemalen komijn
    • 2 tl gemalen koriander
    • 300 ml kippenbouillon
    • 3 wortels, overdwars gehalveerd, de helften in 6-8 reepjes gesneden
    • 1 venkelknol, overlangs doorgesneden en vervolgens in schijfjes
    • 300 g rijpe, maar stevige abrikozen, ontpit en in vieren gesneden
    • peper en zout
    • venkelblaadjes, fijngesneden, om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Verhit de olie in een grote vuurvaste schotel en bak de kippenbouten 5-10 minuten, tot ze aan alle kanten goudbruin zijn, onder af en toe omdraaien. Haal ze daarna uit de schotel. Doe de ui en de knoflook in de schotel en laat deze nog zo'n 5 minuten stoven, tot ze zacht en bruin zijn.
    2. Voeg alle kruiden toe en laat nog 1 minuut stoven. Giet er dan de bouillon bij. Voeg de kippenbouten weer toe, samen met de wortels en de venkel. Breng aan de kook. Roer goed, dek de schotel af en laat 30 minuten zachtjes sudderen, of tot het kippenvlees mals is. Haal dan het deksel van de pan. Als er te veel vloeistof in de schotel zit, laat alles dan nog even koken, tot de hoeveelheid is verminderd.
    3. Voeg de abrikozen toe en meng alles voorzichtig. Laat nog 5 minuten sudderen op een laag vuur.
    4. Breng op smaak met peper en zout. Bestrooi met de venkelblaadjes en serveer met rijst of aardappelen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A * ✓✓ B6, C * ✓ B1, B2, foliumzuur, ijzer, kalium, koper, selenium, zink

    Pluspunten

    • Kip is een goede bron van eiwit. * • Zowel abrikozen als wortels leveren vitamine A in de vorm van bètacaroteen, dat ze ook hun karakteristieke oranje kleur geeft. Wortels zijn echter veruit de beste bron, aangezien ze per 100 g twintigmaal meer bètacaroteen bevatten dan abrikozen. Vitamine A hebben we nodig voor een goed gezichtsvermogen en het speelt ook een belangrijke rol als antioxidant, die kanker en coronaire hartziekten helpt voorkomen.

    Variaties en tips

    • Het vel van de kip bevat het meeste vet, dus als u het voor het koken al verwijdert, zakt het aantal kilocalorieën van dit gerecht tot 356 en de hoeveelheid vetten tot 18 g, waarvan 5 g verzadigde vetzuren. * • Vervang de abrikozen door 1 verse mango, die u in schijfjes of blokjes snijdt. Bestrooi met verse koriander in plaats van venkelblaadjes. * • In plaats van verse abrikozen kunt u ook een blik gehalveerde abrikozen op eigen sap gebruiken van circa 400 g. Laat de abrikozen uitlekken en snijd ze in tweeën.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren