Knoflookkwark

    Knoflookkwark

    4keer bewaard
    35min


    Maak dit als eerste!

    Deze pittige kwark met biogarde-yoghurt, op smaak gebracht met kruiden en knoflook, is een gezond voorgerecht of snack, en smaakt ook heerlijk tijdens een picknick. De knoflook wordt geblancheerd om een zoetere smaak te krijgen. Serveer met verse groenten om te dippen en volkorenbrood om te besmeren met de kwark.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 150 ml magere biogarde-yoghurt
    • 150 g halfvolle kwark
    • 2 flinke knoflooktenen
    • 1 el vers bieslook, fijngesneden
    • 1 el peterselie, fijngehakt
    • 2 tl verse dille, fijngehakt
    • 1 tl citroenschil, fijngeraspt
    • peper en zout
    • Om te serveren
    • 1 stuk witlof, de blaadjes losgemaakt
    • 4 worteltjes, in reepjes van 5 cm gesneden
    • 1 bosje lente-uitjes
    • 4 stengels bleekselderij, in stukken van 5 cm gesneden
    • 4 sneetjes volkorenbrood, circa 175 g in totaal, in grote stukken gesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Klaar in:35min 

    1. Bekleed een diepe zeef met een dubbele laag mousseline en zet de zeef boven een kom. Meng de biogarde met de kwark tot een smeuïg mengsel en schep het in de zeef met de mousseline. Plooi de mousseline erover en zet het in de koelkast. Laat het een nacht uitlekken.
    2. Leg de volgende dag de ongepelde knoflookteentjes in een kleine pan met kokend water en laat ze 3 minuten koken, of tot ze zacht zijn. Laat de teentjes uitlekken. Haal ze uit de schil en pers ze uit of snijd ze fijn.
    3. Haal het uitgelekte kwarkmengsel uit de zeef en doe het in een schone kom (gooi de opgevangen vloeistof weg). Voeg de geblancheerde knoflook, kruiden en citroenschil aan het mengsel toe en breng op smaak met peper en zout. (U kunt het kwarkmengsel 3-4 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.)
    4. Schep de kwark in een kleine kom en zet die op een schotel. Schik er de voorbereide groenten en stukken brood omheen en serveer.

    Pluspunten

    • Deze zelfgemaakte zachte kaas bevat minder vetten dan kant-en-klare producten en smaakt net zo lekker. U hoeft geen zout toe te voegen aangezien de kruiden, knoflook en citroen voldoende smaak geven. * • Recent onderzoek wijst uit dat knoflook een rol speelt in het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed en het tegengaan van bloedstolsels. Door regelmatig knoflook op te nemen in uw voeding kunt u het risico op hartziekten en beroerte beperken.

    Variaties en tips

    • Laat het kwarkmengsel goed afkoelen en rol het dan op tot een kleine cilinder. Rol deze door 75 g fijngehakte walnoten of hazelnoten, zodat de zijkanten mooi zijn bedekt met noten. * • Voor olijven-kappertjeskwark prakt u 45 g feta. Voeg die aan het kwarkmengsel toe met ½ theelepel geplette, gedroogde chilipepers, 1 uitgeperst knoflookteentje, 1 eetlepel fijngesneden kappertjes, 1 eetlepel fijngesneden zwarte olijven en 1 eetlepel fijngehakte verse oregano. Breng op smaak. Serveer met rauwe groenten en geroosterd pitabrood als voorgerecht of als tussendoortje voor 6 personen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A * ✓✓ C, calcium * ✓ B1, B2, B6, B12, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren