Koffietoetje

    Koffietoetje

    1keer bewaard
    3uur10min


    Maak dit als eerste!

    Als u een snel nagerecht wilt, moet u dit oorspronkelijk Victoriaanse recept eens proberen. Het heeft de zachte structuur van gelei of créme caramel. Het is heel belangrijk dat u ervoor zorgt dat de melk niet te warm wordt. U kunt daarom het beste een thermometer gebruiken om de temperatuur van de melk in de gaten te houden.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 600 ml volle melk
    • 2 el instant espressopoeder
    • 1 el poedersuiker
    • 1 tl vloeibaar kaasstremsel of 10 druppels vegetarisch kaasstremsel
    • Om te serveren
    • 15 g pure chocolade (met ten minste 70% cacao), geraspt
    • 2 bananen
    • 4 el slankroom

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Extra tijd: 3uur in de koelkast  ›  Klaar in:3uur10min 

    1. Doe de melk in een steelpan en voeg al roerend espressopoeder en suiker toe. Verhit de melk langzaam tot 36 °C, de normale lichaamstemperatuur. De melk zou net warm moeten aanvoelen als u uw vingers erin doopt.
    2. Giet de warme melk in een kom of maatbeker en roer een- of tweemaal. Voeg het kaasstremsel toe en roer opnieuw. Giet het mengsel in 4 diepe kommetjes. Zet ze opzij op een warme plaats en laat ze 1-1½ uur staan, of tot het mengsel stevig is geworden.
    3. Bestrooi elke portie voor het serveren met geraspte chocolade. Snijd de bananen in schijfjes en serveer het toetje met de bananen en room.

    Pluspunten

    • Door in dit nagerecht volle melk te gebruiken, wordt het heerlijk romig en bevat het toch relatief weinig vet. Volle melk bevat 3,9 g vet per 100 ml. * • Pure chocolade is een goede bron van koper, dat onder andere de opname van ijzer bevordert. Dat is handig, want pure chocolade is ook een goede bron van ijzer.

    Variaties en tips

    • Voor een vanilletoetje laat u de koffie achterwege en voegt u 1 eetlepel vanille-essence aan de warme melk toe, nadat u de melk in de kom hebt gegoten voor u het kaasstremsel toevoegt. Serveer dit toetje met in schijfjes gesneden mango. * • Probeer ook eens dit eenvoudige melktoetje. Neem 6 eetlepels van de 600 ml volle melk en meng die in een kom met 6 eetlepels maïzena, zodat een smeuïge pasta ontstaat. Verhit de rest van de melk met 100 g poedersuiker in een pan met dikke bodem tot de suiker is opgelost. Giet een beetje van de hete melk al roerend bij het maïzenamengsel en giet dat dan weer in de pan. Verhit al roerend tot het mengsel kookt en dikker wordt. Laat 1 minuut koken. Neem de pan van het vuur en voeg 2 theelepels vanille-essence toe. Giet het mengsel in een kom, dek af met plasticfolie en laat afkoelen. Zet ten minste 2 uur koel weg voor u het serveert met in schijfjes gesneden bananen of perziken of gemengde bessen.

    Bevat per portie

    ✓✓ calcium * ✓ A, B2, B6, B12, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren