Kwark-citrussoufflés

    Kwark-citrussoufflés

    9keer bewaard
    50min


    Maak dit als eerste!

    Deze heerlijk luchtige, kleine citrussoufflés zijn een verleidelijke afsluiting van elke maaltijd. Kwark bevat weinig vetten en levert veel waardevolle voedingsstoffen, zoals calcium, zonder te veel calorieën toe te voegen. De bijbehorende aardbeiensaus maakt het gerecht aantrekkelijker en verhoogt de hoeveelheid vitamine C.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 15 g boter, gesmolten
    • 125 g poedersuiker
    • 4 eieren, gescheiden
    • 30 g maïzena
    • 250 g kwark
    • fijngeraspte schil van 1 limoen
    • fijngeraspte schil van 1 kleine sinaasappel
    • gezeefde poedersuiker om te bestrooien
    • Aardbeiensaus
    • 300 g rijpe aardbeien, gehalveerd
    • 2 tl poedersuiker, of naar wens, gezeefd
    • beetje likeur, zoals kirsch (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:50min 

    1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Vet 6 soufflévormpjes met een inhoud van 200 ml in met de gesmolten boter en bestrooi ze vervolgens met 30 g van de poedersuiker. Zet de soufflévormpjes daarna opzij.
    2. Doe de eierdooiers, 30 g van de poedersuiker en de maïzena in een kom en klop door elkaar tot een romig mengsel ontstaat. Voeg de kwark en limoen- en sinaasappelschil toe en klop tot alles goed is gemengd.
    3. Klop de eiwitten in een schone kom stijf. Voeg langzaam en al kloppend de rest van de poedersuiker toe. Doe dan de stijfgeklopte eiwitten bij het kwarkmengsel en meng voorzichtig door.
    4. Schep het mengsel in de voorbereide soufflévormpjes en zet ze op een bakplaat. Laat het gerecht 15-20 minuten bakken of tot de soufflés goed zijn gerezen en mooi goudbruin van kleur zijn geworden.
    5. Maak ondertussen de aardbeiensaus. Pureer de aardbeien in een mixer of keukenmachine tot een smeuïg mengsel. Maak het zoeter met de poedersuiker en voeg de likeur toe, als u die gebruikt.
    6. Serveer de hete soufflés direct uit de oven, bestrooid met een beetje poedersuiker en met de saus erbij.

    Pluspunten

    • Kwark is een zachte kaas die gemaakt kan zijn van magere of volle melk of van karnemelk. Het vetgehalte varieert van kwark dan ook van laag tot bijna vetvrij. * • Eieren zijn een goede bron van zink, een essentieel mineraal voor de groei, de voortplanting en voor een optimale werking van het immuunsysteem.

    Variaties en tips

    • In plaats limoen- of sinaasappelschillen te gebruiken, kunt u ook citroen en sinaasappel of rode grapefruit en sinaasappel proberen. * • Bestrooi de met boter ingevette vormpjes met 15 g geplette bitterkoekjes of gemalen hazelnoten in plaats van met poedersuiker. * • Voor een soufflé met gemengd fruit vet u een soufflévorm van 1,7 liter in met de gesmolten boter en bestrooit u de vorm met poedersuiker. Maak het soufflémengsel zoals in het hoofdrecept en breng het op smaak met de fijngeraspte schil van 1 citroen en 1 limoen. Doe 350 g gemengd zacht fruit zoals frambozen, aardbeien en bramen, in de voorbereide vorm. Schep het soufflémengsel erover, zodat het fruit helemaal is bedekt en bak 30 minuten tot de soufflé goed gerezen en goudbruin is. Bestrooi met gezeefde poedersuiker en serveer meteen.

    Bevat per portie

    ✓✓ B12, C * ✓ A, B2, foliumzuur, niacine, calcium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren