Kwarteleitjes met asperges en parmezaanse kaas

    Kwarteleitjes met asperges en parmezaanse kaas

    3keer bewaard
    25min


    Maak dit als eerste!

    Maak deze prachtige, warme salade in de late lente met verse groene asperges. Stoom de heldergroene stengels en serveer ze met enkele gepocheerde kwarteleitjes, een beetje geraspte parmezaanse kaas en een salade van veldsla en knapperige witlof. Geef er sneetjes stokbrood bij en u hebt een lekkere, eenvoudige lunch.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 125 g veldsla
    • 2 stukken witlof, circa 175 g in totaal
    • 15 g vers bieslook, fijngesneden
    • 750 g groene asperges
    • 1 tl azijn
    • 12 kwarteleitjes
    • 50 g parmezaanse kaas, fijn geraspt
    • Mosterdvinaigrette
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 2 tl rode-wijnazijn
    • 1 knoflookteentje, uitgeperst
    • ½ tl grove mosterd
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Klaar in:25min 

    1. Scheur eventuele grote bosjes veldsla klein en doe de blaadjes in een kom. Snijd de witlof diagonaal in plakjes en verwijder ten minste 1 cm van de stronk. Voeg de lof samen met het bieslook aan de veldsla toe en meng alles goed door elkaar. Zet opzij.
    2. Doe alle ingrediënten voor de vinaigrette in een afsluitbare pot en breng op smaak met peper en zout. Schud de pot, zodat alles goed wordt gemengd.
    3. Stoom de asperges gedurende circa 4 minuten of tot ze net gaar zijn. U kunt de asperges ook 3-4 minuten in een grote pan met kokend water koken. Test of ze gaar zijn door met een dun, scherp mes in het dikste deel van de stengel te prikken. Als u de asperges kookt, moet u ze voorzichtig met een schuimspaan uit het water halen. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
    4. Terwijl de asperges koken, vult u een pan voor de helft met water en breng het aan de kook. Voeg de azijn toe en temper het vuur, zodat het water net blijft koken. Breek 4 kwarteleitjes één voor één voorzichtig in het water. Laat ze 1 minuut koken of tot de eierdooiers stevig zijn. Haal de gepocheerde eitjes met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken op keukenpapier. Houd ze goed warm terwijl u de rest van de kwarteleitjes pocheert.
    5. Giet de dressing over de salade en meng alles goed door elkaar. Schep de salade op een grote schotel. Schik de asperges erbovenop en leg daarop de gepocheerde eieren. Bestrooi met de geraspte parmezaanse kaas en een beetje peper. Serveer de salade onmiddellijk.

    Pluspunten

    • Hoewel kwarteleieren veel kleiner zijn dan kippeneieren, hebben ze wel een gelijkwaardige voedingswaarde. Ze bevatten dus nuttige hoeveelheden eiwitten, plus vitamine A, E, B2, B12 en niacine. * • Groene asperges zijn een goede bron van verschillende B-vitaminen, waaronder foliumzuur, dat vooral belangrijk is in het begin van de zwangerschap om geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje, te vermijden. * • Parmezaanse kaas bevat meer vitamine B12 dan andere kazen. Vitamine B12 is vooral van belang voor de vorming van rode bloedcellen en om het zenuwstelsel gezond te houden.

    Variaties en tips

    • Vervang de witlof door rucola. * • Voor kwarteleitjes met nieuwe aardappelen en spinazie kookt u 500 g geschrapte, nieuwe aardappelen circa 15 minuten in kokend water, of tot ze zacht zijn. Laat ze uitlekken en snijd ze door. Terwijl de aardappelen koken, roostert u 4 plakjes mager spek tot ze krokant zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en verkruimel ze. Meng de warme aardappelen en het spek met 300 g jonge spinazie en 1 fijngesneden kleine rode ui. Houd warm. Pocheer 12 kwarteleitjes, zoals in het hoofdrecept. Leg de eitjes boven op de salade, breng op smaak met een beetje peper en serveer meteen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ foliumzuur * ✓✓ A, B1, C, E, calcium, zink * ✓ B2, B6, niacine, ijzer, kalium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren