Lamsstoofpotje met steranijs

    Lamsstoofpotje met steranijs

    3keer bewaard
    2uur20min


    6 personen hebben dit gemaakt

    De combinatie van vlees en vruchten is in vele keukens over de hele wereld een klassieke combinatie. Zo ook dit stoofpotje van mals lamsvlees en zoete gedroogde vijgen, op smaak gebracht met warme kruiden - ideaal voor speciale gelegenheden. Serveer het met goudgele saffraanrijst, zodat een prachtig kleurencontrast ontstaat.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie
    • 2 grote teentjes knoflook, geplet
    • 350 g uien, in ringen gesneden
    • 550 g lamsfilet, zonder vet en in blokjes van 5 cm gesneden
    • 150 g gedroogde vijgen
    • 1½ el geraspte verse gember
    • 1 kaneelstokje, doormidden gebroken
    • 2 steranijszaden
    • 350 g wortels, fijngesneden
    • 350 g courgettes, fijngesneden
    • chilisaus naar smaak
    • peper en zout
    • een flinke handvol verse peterselie en koriander, fijngehakt
    • Saffraanrijst
    • 350 g basmatirijst, goed afgespoeld
    • een paar draadjes saffraan
    • 1¼ tl zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:2uur20min 

    1. Verhit de olijfolie in een vuurvaste schotel of een grote steelpan met zware bodem op een middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en laat 1 minuut stoven, terwijl u regelmatig roert. Voeg daarna de uien toe en meng alles goed. Zet het vuur lager, leg een stuk vetvrij papier op de uien en dek af met een goed sluitend deksel. Laat 20 minuten stoven, of tot de uien zacht en zoet zijn.
    2. Doe het lamsvlees erbij in de pan. Giet er 1,2 liter water bij en zorg dat de uien en het lamsvlees bedekt zijn. Zet het vuur hoger en breng het mengsel aan de kook. Schep eventueel schuim eraf. Zet het vuur lager en voeg de vijgen, de gember, het kaneelstokje en de steranijs toe. Dek de pan af en laat 1 uur sudderen, of tot het vlees heel mals is.
    3. Bereid ondertussen de saffraanrijst voor. Doe daarvoor de rijst in een kom, voeg water toe tot 2,5 cm boven de rijst en laat gedurende 30 minuten weken. Laat de rijst daarna goed uitlekken en zet hem even weg.
    4. Rooster de saffraandraadjes op een hoog vuur in een droge braadpan gedurende 30 seconden of tot het aroma vrijkomt. Haal ze onmiddellijk uit de pan, doe ze in een maatbeker en voeg er 450 ml kokend water aan toe. Roer even door en laat de saffraan vervolgens ten minste 30 minuten trekken.
    5. Haal het lamsvlees als het gaar is met een schuimspaan uit de pan en houd het zolang apart. Verwijder de steranijs en de kaneel; u hebt ze verder niet meer nodig. Doe de helft van het kookvocht, de uien en de vijgen uit de pan in een keukenmachine of mixer en verwerk het tot een smeuïge massa. Doe dit mengsel opnieuw in de pan, zodat het kan indikken. U kunt ook het lamsvlees en de kruiden uit de schotel halen en dan met een staafmixer de uien en de vijgen in de pan pureren.
    6. Leg het lamsvlees terug in de pan en voeg de wortels toe. Breng aan de kook, verminder het vuur en laat nog 10 minuten sudderen.
    7. Voeg de courgettes toe en laat nog 5 minuten sudderen, of tot de groenten gaar, maar nog knapperig zijn. Laat op een laag vuur staan, terwijl u de rijst afwerkt (doe een deksel op de pan als u de saus niet dikker wilt laten worden, dek hem niet af als ze nog een beetje dikker mag worden).
    8. Breng het saffraanwater aan de kook in een pan met zware bodem en voeg het zout toe. Doe vervolgens de rijst erin en breng opnieuw aan de kook. Verminder dan het vuur, dek de pan af en laat de rijst 10 minuten op een zacht pitje koken. Haal de pan van het vuur en laat de rijst afgedekt nog 5 minuten staan.
    9. Proef en breng eventueel op smaak met de chilisaus en peper en zout. Bestrooi met de fijngehakte peterselie en koriander en serveer onmiddellijk, met de saffraanrijst als bijgerecht.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B6, B12, niacine, ijzer, zink * ✓✓ B1, C, foliumzuur, kalium * ✓ B2, calcium, koper

    Variaties en tips

    • Vervang de gedroogde vijgen door gedroogde abrikozen of gedroogde dadels. * • U kunt ook een vegetarische versie maken door het lamsvlees te vervangen door circa 800 g peulvruchten uit blik, zoals kikkererwten of boterbonen. Nadat de uien 20 minuten hebben gestoofd, voegt u de vijgen, de kruiden en water toe en laat u alles nog 30 minuten sudderen. Voeg daarna de peulvruchten samen met de courgettes toe.

    Pluspunten

    • Lamsvlees behoort weliswaar tot de vettere vleessoorten, maar de magere delen zijn lang zo vet niet meer als bijvoorbeeld zo'n 20 jaar geleden. Dit is het gevolg van andere foktechnieken, ander voer en een veranderde wijze van slachten. Bovendien - het vet in lam is voor het grootste deel enkelvoudig onverzadigd.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    - Gewaardeerd op - 10 jan 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren