Luchtige cake met frambozensaus

    Luchtige cake met frambozensaus

    3keer bewaard
    1uur10min


    Maak dit als eerste!

    Traditioneel wordt cake vaak geserveerd met jam, maar in dit recept wordt de jam vervangen door verse frambozen. De structuur van de cake is heerlijk luchtig dankzij de toevoeging van verse broodkruimels en stijfgeklopte eiwitten. Door de cake te serveren met een saus van verse frambozen, valt die bij iedereen in de smaak.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 200 ml halfvolle melk
    • 200 g verse witte broodkruimels, bij voorkeur van brood van een dag oud
    • 20 g boter, zacht gemaakt en in blokjes gesneden
    • geraspte schil van 1 citroen
    • 125 g frambozen
    • 85 g poedersuiker
    • 2 eieren, gescheiden
    • 1 eiwit
    • gezeefde poedersuiker om te bestuiven
    • Frambozensaus
    • 125 g frambozen
    • 1 eetlepel gezeefde poedersuiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Verwarm de oven voor op 140 °C. Verhit de melk tot deze heet is, maar nog net niet kookt. Doe de broodkruimels in een grote vuurvaste kom en giet de hete melk erover. Doe de boter en citroenschil erbij en laat het gedurende 10-15 minuten afkoelen, of tot de broodkruimels de melk volledig hebben geabsorbeerd.
    2. Doe ondertussen de frambozen in een kom. Bestuif met 30 g poedersuiker en prak ze met een vork, zodat een dik, ruw mengsel ontstaat. Verdeel het mengsel over de bodem van een lichtjes met boter ingesmeerde bakvorm van 1,2 liter.
    3. Voeg de eierdooiers al roerend toe aan het afgekoelde broodkruimelmengsel. Doe de 3 eiwitten in een schone kom en klop ze stijf. Voeg dan de rest van de poedersuiker toe. Klop de eiwitten voorzichtig met een grote metalen lepel door het broodkruimelmengsel.
    4. Schep het broodkruimelmengsel boven op de frambozen. Laat de cake 40-45 minuten bakken, of tot hij stevig en mooi goudbruin is.
    5. Maak ondertussen de saus. Pureer de frambozen door ze door een nylon zeef te drukken. Voeg al roerend de poedersuiker toe en doe de saus over in een kom.
    6. Haal de cake uit de oven en laat een beetje afkoelen. Bestrooi de cake dan met de poedersuiker. Serveer warm met de frambozensaus erbij.

    Variaties en tips

    • Serveer met 2 eetlepels magere biogarde-yoghurt per persoon en met de frambozensaus. * • Voor een cake met rozijnen giet u 100 ml hete halfvolle melk over 100 g volkoren broodkruimels. Voeg een mengeling van 100 g sultana- en gewone rozijnen, ½ theelepel vers geraspte nootmuskaat, ½ theelepel gemalen piment en gemalen kaneel toe. Voeg 2 eetlepels poedersuiker en 75 g zacht gemaakte boter toe. Laat 10 minuten afkoelen en voeg dan 1 ei, zachtjes losgeklopt, en ½ theelepel bakpoeder toe. Schep het mengsel in een bakvorm van 600 ml, dek stevig af met een stuk folie dat met boter is ingevet en laat in een pan met kokend water stomen gedurende circa 1½ uur of tot de cake stevig is. Draai de vorm om en serveer de cake met de frambozensaus.

    Pluspunten

    • Eiwit bevat geen vet of cholesterol, maar wel proteïnen. Daarom is eiwit vooral gezond voor mensen die een vetarm dieet moeten volgen. * • Frambozen zijn een uitstekende bron van vitamine C en ze leveren ook redelijke hoeveelheden foliumzuur en voedingsvezels.

    Bevat per portie

    ✓✓ B12, C, selenium * ✓ A, B1, B2, foliumzuur, niacine, calcium, ijzer, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren