Marokkaanse groentetajine

    Marokkaanse groentetajine

    11keer bewaard
    55min


    12 personen hebben dit gemaakt

    Zelfs fervente vleeseters zullen genieten van deze smakelijke groentestoofpot. De ietwat zure smaak van gedroogde kersen wordt gecombineerd met zoete rozijnen in een kruidige mengeling van groenten, kikkererwten en gember. Ondanks de lange ingrediëntenlijst is dit een familiemaaltijd die eenvoudig te bereiden is.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie
    • 1 grote rode ui, grofgehakt
    • 4 teentjes knoflook, in schijfjes gesneden
    • 1 el verse gember
    • 500 g pompoen, geschild, van pitten ontdaan en in blokjes gesneden
    • 1 tl gemalen kaneel
    • 1 tl gemalen komijn
    • 1 tl gemalen koriander
    • 6 groene kardemompeulen, opengespleten, de zaden een beetje geplet
    • 3 laurierblaadjes
    • 2 blikken gehakte tomaten, á 400 g
    • 250 g grote wortels, in dikke schijven
    • 300 ml groentebouillon (aan de kook)
    • 100 g rozijnen
    • 125 g okra, overlangs in drieën gesneden
    • 1 grote rode paprika, grof gesneden
    • 1 blik kikkererwten, circa 425 g, uitgelekt
    • 30 g geroosterde amandelschilfers
    • 3 el gehakte platte peterselie
    • Kruidige couscous
    • 350 g couscous
    • 450 ml groentebouillon (aan de kook)
    • 1 el olijfolie
    • 1 tl chilisaus, bij voorkeur harissa
    • ½ tl gemalen koriander
    • ½ tl gemalen komijn

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:55min 

    1. Verhit de olie in een grote braadpan en roerbak de ui op een hoog vuur gedurende 2-3 minuten, of tot hij zacht wordt en kleur krijgt. Meng er de knoflook en de gember door en laat nog enkele seconden bakken. Doe er de pompoen bij en roerbak gedurende 1 minuut.
    2. Zet het vuur lager. Voeg alle kruiden toe, samen met de laurierblaadjes, de tomaten en de wortels. Giet hier de kokende bouillon bij. Voeg dan de rozijnen toe, dek af en laat de groentetajine nog 10 minuten sudderen.
    3. Bereid ondertussen de couscous. Doe hem in een grote kom en giet er de kokende bouillon over. Voeg de olie, de chilisaus en de kruiden toe. Laat staan tot de vloeistof volledig is geabsorbeerd en ga er dan met een vork door tot het loskomt. Doe de couscous in een vergiet dat is bedekt met vetvrij papier.
    4. Roer de okra en de rode paprika door de stoofpot, dek af en laat 5 minuten sudderen. Voeg de kikkererwten toe en roer goed. Zet het vergiet met de couscous op de pan en laat nog 5-10 minuten sudderen of tot de groenten zacht zijn, maar hun vorm nog hebben behouden en de couscous heet is.
    5. Schep de couscous op een bord. Verdeel de groenten daarover en bestrooi met de geroosterde amandelschilfers en de gehakte peterselie.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, C, foliumzuur, koper * ✓✓ B6, niacine, calcium, ijzer * ✓ B2, E, zink

    Variaties en tips

    • U kunt de rozijnen vervangen door gedroogde abrikozen, de okra vervangen door gehalveerde sperziebonen en de peterselie door verse koriander. Voeg 2 el gehakte verse koriander toe aan het einde van de kooktijd en strooi voor het serveren een beetje over het gerecht. * • De wortels kunt u vervangen door hele, nieuwe aardappelen. * • Rode kidneybonen kunnen een alternatief zijn voor de kikkererwten; u kunt ze ook aan de couscous toevoegen voor meer ‘beet’.

    Pluspunten

    • Bonen en kikkerwten leveren veel eiwit, vooral als ze worden gecombineerd met graanproducten, zoals tarwe (couscous) en rijst. Dankzij bonen en kikkererwten uit blik kunt u deze producten op een eenvoudige manier toch opnemen in uw voeding.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren