Marokkaanse lamsstoofschotel met zoete aardappelen

Het lamsvlees in dit gerecht is ontzettend smaakvol en mooi gecombineerd met de zoete smaak van gedroogde pruimen en zoete aardappelen.

Myrrhe Buffing

Ingrediënten

Porties: 4 

  • 2 theel. olijfolie
  • 500 g ontbeende lamsschouder, vet verwijderd, in blokjes
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 theel. gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theel. gemalen komijn (djinten)
  • ¾ theel. paprikapoeder
  • zout
  • versgemalen peper
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • 750 g zoete aardappelen (bataten)
  • 75 g ontpitte pruimedanten
  • verse peterselie
  • gestoomde rijst (indien gewenst)

Bereidingswijze

Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur35min 

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Neem een grote braadpan die ook in de oven kan en verhit hierin de olie op matig tot hoog vuur. Braad hierin de blokjes vlees 4 minuten, of tot ze licht kleuren, en schep ze op een schaal. Bak in dezelfde pan de fijngesneden ui en uitgeperste knoflook 5 minuten, tot de ui gaar is.
  2. Schep de blokjes vlees weer in de pan. Schep er de koriander, komijn, het paprikapoeder en wat zout en peper door. Voeg het tomatenconcentraat en 2½ dl water toe en breng dit aan de kook. Plaats de pan afgedekt 30 minuten in de oven.
  3. Voeg de blokjes zoete aardappelen, de fijngesneden pruimedanten en nog 4 eetlepels water toe. Plaats de pan afgedekt nog 30 minuten in de oven, of tot vlees en aardappelen gaar zijn. Garneer met de peterselie en serveer indien gewenst met de rijst waardoorheen nog wat peterselie is geschept.

Wist u dat?

• Zoals andere rode vleessoorten wordt lamsvlees malser als u het 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaart. De natuurlijke enzymen in het vlees maken het spierweefsel zachter. * • Vlees van jonge lammeren (3 tot 4 maanden) is malser dan het vlees van dieren die 4 maanden tot 1 jaar oud zijn.

Een variatie

Een wintervariant op dit gerecht maakt u door in plaats van de zoete aardappel 200 vastkokende aardappelen, 2 winterwortelen en 100 gram sjalotjes te gebruiken. Neem in plaats van pruimen 75 gram gedroogde abrikozen. Week de abriko-zen en snij ze klein. Schil en snij aardappelen en wortelen in blokjes. Fruit aardappelen, wortelen en sjalotten apart in 1 eetlepel olijfolie. Strooi ½ eetlepel bruine suiker over de groenten tijdens het bakken, zodat ze iets karameliseren. Voeg de groenten en de abrikozen 15 minuten voor het einde van de kooktijd aan de stoofpot toe. Bestrooi de schotel tot slot met een ruime hoeveelheid fijngehakte peterselie.

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties