Mexicaanse bonen met fruit

    Mexicaanse bonen met fruit

    5keer bewaard
    50min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Bonen gaan uitstekend samen met fruit, zoals in deze Mexicaanse klassieker, die eigenlijk frijoles con frutas heet. Als u het een vreemde combinatie vindt, bedenk dan dat tomaten ook vruchten zijn en een onmisbaar ingrediënt vormen voor de welbekende bonen in tomatensaus. Dit is een maaltje boordevol voedingsvezels en vitaminen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • ½ middelgrote tot grote ananas
    • 2 groene appels, zoals Granny Smith
    • sap van ½ citroen
    • 2 el zonnebloemolie
    • 2 uien, fijngesnipperd
    • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 3 rijpe tomaten, in blokjes gesneden
    • 1 tl pikant chilipoeder of tabasco, of meer naar wens
    • 2 blikken kievitsbonen of bruine bonen à circa 400 g, uitgelekt
    • zout
    • verse koriander om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:50min 

    1. Maak eerst het fruit klaar. Schil de ananas en snijd het hart eruit. Snijd enkele fijne stukjes om te garneren en snijd de rest in hapklare stukken. Verwijder het klokhuis uit de appels. Snijd een halve appel in partjes om te garneren en snijd de rest in blokjes. Doe het fruit voor de garnering in een kom, besprenkel met het citroensap en roer even door. Bedek met plastic folie en zet weg.
    2. Verhit de olie in een steelpan en laat de uien met de knoflook stoven op een middelhoog vuur tot ze lichtbruin en zacht zijn. Voeg dan de stukjes appel toe en laat al roerend verder sudderen tot ze bruin zijn. Voeg vervolgens de ananas toe en laat al roerend nog enkele minuten stoven. Voeg ten slotte de tomaten en het chilipoeder of de tabasco toe en stoof het mengsel nog 10-15 minuten, of tot het wat is ingedikt.
    3. Doe de bonen bij het vruchtenmengsel en roer goed. Laat nog 5-10 minuten op een laag vuur staan, zodat de diverse smaken zich goed met elkaar kunnen vermengen.
    4. Breng op smaak met zout. Garneer met de stukjes ananas, de partjes appel en verse korianderblaadjes, en serveer warm. Wilt u er een echte Mexicaanse maaltijd van maken, serveer de bonenschotel dan met tortilla's en een salade van rauwe groenten.

    Bevat per portie

    ✓✓ C * ✓ B1, B3, B6, foliumzuur, ijzer, koper, zink

    Pluspunten

    • Tomaten zijn een goede bron van de antioxidanten bètacaroteen en vitamine C. Recent onderzoek toont echter aan dat het lycopeen in tomaten nog belangrijker is voor de preventie van kanker. Als tomaten worden verhit, komt er zelfs nog meer lycopeen vrij. * • Peulvruchten bevatten zowel oplosbare als niet-oplosbare voedingsvezels. Niet-oplosbare vezels verkleinen het risico op darmkanker, terwijl oplosbare vezels de hoeveelheid cholesterol in het bloed zouden verminderen en daardoor de kans op een hartziekte of een beroerte verkleinen.

    Een variatie

    • Een vergelijkbaar Mexicaans gerecht is lentejas costenas con frutas, of linzen met fruit. Vervang de kievitsbonen daarvoor door 150 g bruine linzen. Kook deze met 2 laurierblaadjes in 700 ml water, gedurende ongeveer 30 minuten of tot ze zacht zijn. Laat ze dan uitlekken. Voeg de linzen toe aan het vruchtenmengsel bij stap 3. U kunt dit mengsel op smaak brengen met cayennepeper of tabasco. Voeg dit tegelijk met het zout toe.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    0

    Lekker met het zoete van de vruchten erbij! Wij hebben wel de (voor mij te) scherpe kruiden eruit gelaten. - 05 apr 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren