Mousse van zomervruchten

    Mousse van zomervruchten

    7keer bewaard
    20min


    7 personen hebben dit gemaakt

    Dit dessert is in enkele minuten klaar en kan worden bereid met bijna alle soorten fruit. Doorgaans wordt in een vruchtenmousse alleen slagroom gebruikt, maar die is hier vervangen door een mengsel van magere yoghurt en slagroom. De mousse is daardoor minder vet, en toch heerlijk romig.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 300 g gemengd zacht fruit, zoals frambozen, bramen, bosbessen of aalbessen
    • 50 g fijne kristalsuiker
    • 150 ml slagroom
    • geraspte schil van ½ sinaasappel
    • 150 g magere biogardeyoghurt
    • wat sliertjes sinaasappelschil

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Klaar in:20min 

    1. Leg circa 50 g van het gemengd fruit opzij voor de garnering. Doe de rest in een steelpan met 2 eetlepels water. Breng net aan de kook, zet het vuur lager en laat nog 5 minuten sudderen, of tot het fruit zacht is. Roer er de suiker door.
    2. Haal de pan van het vuur en laat langzaam afkoelen. Pureer dan alles met een keukenmachine of staafmixer. Druk de puree door een zeef om alle pitjes te verwijderen. U kunt ook gewoon het fruit door een zeef drukken om het te pureren. Laat het volledig afkoelen.
    3. Klop de slagroom stijf met de geraspte sinaasappelschil. Voeg de yoghurt toe en klop alles luchtig door elkaar. Voeg daarna dit mengsel toe aan de afgekoelde vruchtenpuree.
    4. Verdeel de mousse over kommetjes en laat ze goed koelen voor u ze serveert. Garneer met het apart gehouden fruit en eventueel de sinaasappelschil.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ A * ✓ B2, calcium

    Pluspunten

    • Yoghurt bevat veel calcium. Vooral voor vrouwen is het belangrijk om hun hele leven lang, en vooral tijdens de puberteit en tijdens zwangerschappen, voldoende calcium te nemen, zodat de beenderen gezond blijven en osteoporose wordt voorkomen. * • Het gemengde zachte fruit bevat veel vitamine C, en dankzij de aanwezigheid van zuren wordt het verlies van vitamine C tijdens het koken verhinderd. Om zoveel mogelijk vitamine C op te kunnen nemen, wordt de suiker pas aan het fruit toegevoegd nadat het zacht is geworden.

    Variaties en tips

    • Wilt u een kruisbessenmousse? Vervang dan het zachte fruit door 450 g kruisbessen (houd er geen apart om te garneren) en verhoog de hoeveelheid suiker tot 110 g. Laat de kruisbessen 15 minuten koken, of tot ze zacht zijn. Deze mousse is voor 6 personen. * • Voor een aardbeienmousse snijdt u 225 g rijpe aardbeien in schijfjes en bewaart u 4 hele aardbeien om te garneren. Bestrooi de schijfjes met de suiker. Laat 30 minuten staan, of tot het sap uit het fruit loopt, en pureer het dan. Voeg de puree toe aan het room-yoghurtmengsel. Garneer met de hele aardbeien, die u in schijfjes of blokjes snijdt, en serveer. * • Voor een guavemousse hakt u 225 g rijpe guaves, met schil, fijn en pureert u ze met 50 g suiker. Druk de puree door een zeef en voeg eventueel nog wat suiker toe. Klop de puree door het room-yoghurtmengsel, samen met 1 el sinaasappellikeur. Guave is een uitstekende bron van vitamine C.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren