Mozzarella met gegrilde venkel en paprika op crostini

    Mozzarella met gegrilde venkel en paprika op crostini

    2keer bewaard
    1uur30min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een kleurrijk Mediterraans gerecht dat heel gemakkelijk te maken is. Als u dat wilt, kunt u de groenten van tevoren bereiden en in de dressing laten weken, zodat ze de smaak ervan opnemen. Meng ze met de mozzarella en schep ze op sneetjes vers geroosterde ciabatta met knoflooksmaak. Zo hebt u een heerlijke, zomerse lunch.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 grote venkelknol, circa 300 g
    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • 1 kleine rode ui, gehalveerd
    • 1 rode paprika, gehalveerd en zonder zaden
    • 1 gele paprika, gehalveerd en zonder zaden
    • 2 tl balsamicoazijn
    • 150 g mozzarella, in dobbelsteentjes
    • 85 g gemengde blaadjes sla
    • 15 g verse blaadjes basilicum
    • 1 ciabatta, in dikke sneetjes gesneden
    • 1 knoflookteentje, gehalveerd
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Verwarm de grill voor. Snijd de venkelknol overlangs door en snijd elke helft in schijven van 1 cm dik, maar snijd de venkel niet helemaal door, zodat de schijven onderaan aan elkaar blijven zitten. Leg de helften vervolgens met de gesneden kant op een bakplaat en vet ze lichtjes in met 1 eetlepel van de olie.
    2. Leg de gehalveerde ui en paprika's met de gesneden kant naar beneden op de bakplaat. Gril de groenten 10-15 minuten tot de venkel mooi goudbruin is, en de paprika's en uien zacht zijn en de schil hier en daar zwart is.
    3. Schep de groenten op een snijplank (laat de grill nog aan). Giet de bakvloeistoffen uit de bakplaat in een kleine kom en voeg er al kloppend de resterende 2 eetlepels olie en de balsamicoazijn aan toe. Breng de dressing op smaak met peper en zout.
    4. Snijd de paprika's en uien in dikke schijven. Snijd de schijven venkel los van elkaar en doe vervolgens alle groenten samen in een kom. Giet de dressing erover en meng alles goed door elkaar, zodat de groenten gelijkmatig zijn bedekt. Schep de mozzarella, blaadjes sla en basilicum op de groenten in de kom (meng ze nog niet door elkaar).
    5. Leg de sneetjes ciabatta op een schone bakplaat en bak ze 2-3 minuten onder de grill, of tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Wrijf elk sneetje aan een kant in met de gesneden kant van het knoflookteentje. Gooi het knoflookteentje dan weg.
    6. Meng de mozzarella, blaadjes sla en groenten door elkaar en schep ze dan boven op de ciabattatoasts. Serveer onmiddellijk.

    Video

    Bekijk ook onze video van een recept voor klassieke bruschetta, met tomaten en basilicum. Klik hier voor de video!

    Pluspunten

    • Mozzarella bevat minder vetten dan veel andere soorten kaas en levert dus ook minder calorieën dan die kaassoorten. * • Venkel zou de spijsvertering bevorderen en vooral verlichting brengen in geval van kolieken, maagkrampen en winderigheid. * • Paprika's zijn een uitstekende bron van vitamine C en bétacaroteen. Het bétacaroteengehalte varieert afhankelijk van de kleur van de paprika's. Rode paprika's hebben het meeste, en groene het minste bétacaroteen.

    Variaties en tips

    • Voor een rijke, nootachtige smaak vervangt u de olijfolie door hazelnoten- of walnotenolie. * • Maak gevulde pitabroodjes met mozzarella en groenten. Snijd 4 pitabroden dwars door en verwarm ze onder de grill. Open de broodjes en schep er de mozzarella en de groenten in. * • Maak een Italiaanse salade van mozzarella, avocado en tomaten met geroosterd ciabattabrood. Schil een avocado en snijd die in schijfjes. Snijd 2 grote, rijpe tomaten en 150 g mozzarella in plakjes. Meng 2 eetlepels extra vergine olijfolie en 2 theelepels balsamicoazijn in een kom en breng op smaak. Voeg de avocado, tomaten, mozzarella en een handvol gescheurde verse blaadjes basilicum toe en meng met de dressing. Rooster de ciabatta en wrijf in met knoflook, zoals in het hoofdrecept. Schep er de salade op en serveer.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ B12, calcium, selenium * ✓ B1, B6, E, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren