Ouderwetse gortsoep met paddestoelen

    Ouderwetse gortsoep met paddestoelen

    2keer bewaard
    1uur20min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Deze gezonde soep met gort, paddenstoelen en tomaat vormt een heerlijk lunchgerecht of lichte maaltijd met wat brood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 theel. olijfolie
    • 1 ui, fijngesneden
    • 2 tenen knoflook, uitgeperst
    • 2 wortels, kleingesneden
    • 375 g champignons, in plakjes
    • 125 g shii-takes, in plakjes
    • 90 g parelgort
    • 5 dl kippenbouillon
    • 250 g gezeefde tomaten uit blik
    • ¾ theel. gemalen gember (djahé)
    • ½ theel. peper
    • 1 eetl. fijngesneden verse peterselie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Verhit de olie in een grote pan op matig vuur. Voeg de ui en knoflook toe en smoor ze 5 minuten, of tot ze glazig zijn. Voeg de wortels toe en bak ze onder regelmatig omscheppen 4 minuten, tot ze gaar maar nog een beetje knapperig zijn. Voeg beide soorten paddestoelen toe en bak ze onder regelmatig omscheppen 5 minuten, of tot ze gaar zijn.
    2. Schep de gort, bouillon, 5 dl water, de gezeefde tomaten, de gember en peper erdoor. Breng alles aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep afgedekt circa 45 minuten koken, of tot de gort gaar is. Strooi de peterselie over de soep en serveer hem.

    Wist u dat?

    Gerst bevat dezelfde soort oplosbare voedingsvezels die in haver voorkomen. Bij een wetenschappelijk onderzoek werden de proefpersonen in twee groepen verdeeld: de ene groep kreeg dagelijks een portie haver, de andere gerst. Bij beide groepen daalde het cholesterolgehalte met circa 5 procent.

    Een variatie

    U geeft de soep een wat winters karakter door de wortelen te vervangen door ½ selderieknol. Snij de selderieknol in kleine blokjes.Voeg als extra kruid bij het bakken van de groenten gemalen koriander toe (½ theelepel). Vervang 100 gram champignons door een in ruiten gesneden rode paprika. Houd verder het recept aan. Garneer de soep met fijngehakte lavas en schijfjes citroen. Een steviger soep krijgt u door de paprika te vervangen door kikkererwten.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren