Pasta met groenten uit de oven

    Pasta met groenten uit de oven

    2keer bewaard
    2uur30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Dit is een pittig vegetarisch gerecht dat barst van de verse smaken en ideaal is als gezinsmaaltijd of voor een ontspannen diner met vrienden. Verschillende groenten, waaronder muskuskalebas, asperges en prei, worden geroosterd in olijfolie met knoflook en vervolgens gemengd met pasta en een kaassaus.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 muskuskalebas, geschild, zonder zaden en in dobbelsteentjes van 5 cm gesneden, circa 450 g als hij is geschild
    • 2 rode uien, in grote stukken gesneden
    • 2 knoflookteentjes, in dunne plakjes gesneden
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 500 g prei, in dikke plakken gesneden
    • 175 g asperges, gehalveerd
    • 300 g rigatoni of penne
    • 600 ml halfvolle melk
    • 3 el maïzena
    • 75 g extra rijpe cheddar, geraspt
    • 2 tl grove mosterd
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur15min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Doe de muskuskalebas en de rode uien in een grote ovenschaal en strooi er de plakjes knoflook over. Besprenkel met olie en breng op smaak met peper en zout. Meng de groenten door elkaar, zodat ze goed zijn bedekt met olie, zet de schaal in de oven en rooster de groenten 15 minuten.
    2. Haal de schaal uit de oven en voeg de prei en asperges toe. Meng ze voorzichtig met de rest van de groenten en zet de schaal dan opnieuw in de oven. Laat nog 20 minuten in de oven staan, of tot alle groenten helemaal gaar zijn en geleidelijkaan bruin worden.
    3. Kook ondertussen de pasta in een grote pan met kokend water gedurende 10-12 minuten, of volgens de instructies op de verpakking, tot de pasta beetgaar is.
    4. Terwijl de pasta kookt, maakt u de saus. Meet 4 eetlepels van de koude melk af in een maatbeker, voeg de maïzena toe en roer, zodat een gladde pasta ontstaat. Verhit de rest van de melk in een steelpan tot hij bijna kookt. Schenk de hete melk bij het maïzenamengsel, doe het mengsel weer in de steelpan en verhit het vervolgens langzaam en al roerend tot het kookt en dikker wordt. Laat de saus 2 minuten zachtjes koken.
    5. Haal de saus van het vuur en voeg circa twee derde van de kaas en de mosterd toe. Breng de saus op smaak met peper en zout.
    6. Neem de schaal met de geroosterde groenten uit de oven. Laat de pasta goed uitlekken in een vergiet, schep boven op de groenten en roer goed door elkaar. Voeg dan de saus toe. Bestrooi met de rest van de kaas. Zet de schaal opnieuw in de oven en laat 10-15 minuten bakken, of tot de bovenlaag goudbruin is. Serveer heet.

    Pluspunten

    • Het oranje vruchtvlees van muskuskalebas wijst op het hoge gehalte bétacaroteen. Het is ook een goede bron van vitamine C en een redelijke bron van vitamine E. * • Melk is een van de beste bronnen van calcium in voeding. Calcium is een mineraal dat we nodig hebben voor sterke, gezonde botten en tanden en voor een goede werking van de spieren en zenuwen. * • Asperges bevatten een bio-actieve stof, asparagine, die vochtafdrijvend werkt. Kruidengenezers bevelen het eten van asperges aan als behandeling voor reuma en het opgeblazen gevoel voor de menstruatie.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, C, foliumzuur, calcium * ✓✓ B6, B12, E, niacine, ijzer, kalium, koper, selenium, zink * ✓ B2

    Een variatie

    • Voor een lasagne met geroosterde groenten mengt u de rode uien en asperges in een ovenschaal en voegt u 2 rode paprika's, zonder zaden en in ringen gesneden, en 3 courgettes, in schijven gesneden, toe. Meng ze met de knoflook en de olie en breng op smaak. Laat 25 minuten roosteren. Neem de schaal uit de oven en verlaag de temperatuur tot 190 °C. Voeg 2 blikken fijngesneden tomaten, à circa 400 g, met hun sap aan het groentemengsel toe. Schep het groentemengsel in laagjes in een rechthoekige vuurvaste schaal van circa 23 × 30 cm, afgewisseld met 200 lasagnevellen, 150 g grofgesneden feta en 15 g gescheurde verse basilicum. Begin met een laag groenten en eindig met een laag lasagne. Breng 300 ml kwark op smaak en voeg 25 g geraspte parmezaanse kaas toe. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de lasagne. Laat 30-35 minuten bakken, of tot de lasagne goudbruin is. Serveer heet.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren