Peren met gember, ricotta en rumrozijnen

    Peren met gember, ricotta en rumrozijnen

    2keer bewaard
    2uur40min


    Maak dit als eerste!

    Dit eenvoudige dessert smaakt net zo lekker als het eruitziet. De peren worden bestreken met honing, citroen en gemberstroop en gevuld met in rum geweekte rozijnen en ricotta. Ricotta bevat weinig vetten en calorieën en is dan ook ideaal om de klassieke combinatie van vers fruit en kaas een speciaal tintje te geven.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 50 g rozijnen
    • 1 el donkere rum
    • 175 g ricotta
    • 30 g stemgember op siroop, uitgelekt en fijngesneden
    • 3 grote, stevige, maar rijpe peren
    • 2 tl dikke, heldere honing
    • 1 tl citroensap
    • 3 el gembersiroop (van de stemgember)
    • takjes verse munt om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Bereiding: 40min  ›  Extra tijd: 2uur weken  ›  Klaar in:2uur40min 

    1. Doe de rozijnen in een kleine kom. Schenk de rum erover en laat gedurende ten minste 2 uur weken, of tot de rozijnen alle rum hebben geabsorbeerd en zijn opgezwollen.
    2. Voeg de ricotta en fijngesneden gember toe aan de geweekte rozijnen en meng alles goed. Zet het mengsel opzij. Verwarm de grill voor.
    3. Snijd de peren overlangs in vieren. Schil ze en verwijder het klokhuis met een theelepel, zodat in elk stuk peer een holte ontstaat. Leg de peren op het rooster onder de grill.
    4. Meng de honing, het citroensap en de gembersiroop en bestrijk de peren ermee. Gril de peren 4-6 minuten of tot ze net kleur hebben gekregen. Draai ze om en gril de andere kant 2-3 minuten.
    5. Draai de peren met de holte naar boven en bestrijk ze opnieuw met het siroopmengsel. Verdeel het ricotta-rozijnenmengsel over de peren. Zorg ervoor dat de rozijnen niet bovenop liggen, omdat ze dan tijdens het grillen snel kunnen verbranden.
    6. Leg de peren weer onder de grill en laat ze nog 3-4 minuten bakken, of tot de vulling mooi lichtbruin is geworden. Laat ze afkoelen.
    7. Schik de gevulde peren voor het serveren op borden. Besprenkel de met de rest van het siroopmengsel en garneer ze met takjes verse munt.

    Pluspunten

    • Rozijnen bevatten redelijke hoeveelheden voedingsvezels, ijzer en kalium en ook natuurlijke suikers. Ze zijn bijna helemaal vetvrij. * • Volgens de kruidengeneeskunde zou gember speciale eigenschappen hebben die de spijsvertering helpen, bescherming bieden tegen infecties in het ademhalings- en spijsverteringsstelsel en ook winderigheid verzachten.

    Bevat per portie

    ✓ A, C, calcium, kalium, koper, zink

    Variaties en tips

    • Vervang de rum eens door sinaasappellikeur of door sinaasappelsap. * • Vervang de rozijnen door andere gedroogde vruchten, zoals abrikozen. * • Maak pashka, een nagerecht met ricotta en gedroogde vruchten dat in Rusland traditioneel wordt gemaakt aan het einde van de vasten. Doe 125 g fijngesneden gedroogde vruchten, zoals abrikozen en rozijnen, met de fijngeraspte schil en het sap van 1 citroen en 1 theelepel vanille-essence in een kom. Roer, dek af en laat 1 uur weken. Bedek een schone plastic bloempot van 13 cm (met gaatjes onderin) met een dubbele laag mousseline en laat de mousseline over de randen van de pot hangen. Voeg 450 g ricotta, 150 ml zure room, 30 g fijne suiker, 40 g heldere honing en 50 g gepelde amandelen toe aan de geweekte vruchten. Meng en schep alles in de bloempot. Vouw de mousseline over het mengsel en dek de pot af met een schoteltje dat net in de pot past. Zet er een gewicht op. Zet de bloempot in een kom en zet een nacht koel weg. Vouw de mousseline open, draai de pashka om op het bord en verwijder de mousseline. Serveer met kersen (zie bladzijde 134). Deze hoeveelheden volstaan voor 6-8 personen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren