Bereidingswijze
Voorbereiding: 1uur15min ›
Bereiding: 10min ›
Klaar in:1uur25min
- Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 6). Doe de ingrediënten voor het beslag in een kom en verwerk ze met een keukenmachine of mixer tot een glad beslag. Giet het beslag in een kan en laat het 30 minuten rusten.
- Verhit een koekenpan van 15 cm doorsnee en doe er enkele druppels olie in. Doe 1 eetlepel beslag in de pan en houd hem een beetje schuin, zodat het beslag zich over de bodem verdeelt. Laat het flensje bakken tot de onderkant mooi bruin is, draai het om en laat nog 10 seconden bakken. Leg het flensje vervolgens op een bord. Maak zo 12 flensjes en leg ze op elkaar op het bord, met telkens een stuk vetvrij papier ertussen. Zet ze tot gebruik weg.
- Voor de vulling: doe de kwark, de amandelen, de suiker en het amandelextract in een kom en meng goed. Schil de peren en snijd 4 peren in kleine blokjes en 1 in mooie schijfjes. Besprenkel ze met citroensap; dit voorkomt verkleuring.
- Schep 1 eetlepel van de vulling op een vierde van elk flensje en schep er een lepel perenblokjes bovenop. Vouw elk flensje twee keer dubbel, zodat een driehoek ontstaat en de vulling omsloten is. Leg ze op een ingevette bakplaat, bestrooi met de poedersuiker en bak ze 8-10 minuten in de oven.
- Maak ondertussen de chocoladesaus. Doe daarvoor de chocolade, de suiker en 5 eetlepels water in een steelpan en warm zachtjes op tot de chocolade is gesmolten en de suiker is opgelost. Laat 5 minuten sudderen, of tot u een smeuïg mengsel hebt.
- Leg de flensjes op aparte borden, giet er chocoladesaus over, schik de perenschijfjes er mooi omheen en serveer direct.
Bevat per portie
✓✓ B12, E * ✓ B1, B2, C, niacine, calcium, ijzer
Variaties en tips
• Voor frambozenflensjes vervangt u de peren door 225 g frambozen. Serveer met chocoladesaus of bessencoulis (zie bladzijde 25) op smaak gebracht met kirsch. * • Vervang de peren door 1 rijpe mango, in schijfjes gesneden, en het vruchtvlees van 2 passievruchten. In plaats van de chocoladesaus kunt u ook een mangocoulis gebruiken (zie bladzijde 25). Het gerecht bevat dan minder vetten en meer antioxiderende vitamine A en C.
Pluspunten
• Melk en andere zuivelproducten, zoals kwark, zijn een goede bron van calcium eiwit en vitamine B2. De volle producten bevatten ook vitamine A en D, in de halfvolle en magere producten zijn deze echter samen met de vetten verdwenen.