Pistache-eilandjes

    Pistache-eilandjes

    1keer bewaard
    1uur20min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    In deze variant op het klassieke Franse nagerecht îles flottantes, drijven luchtige, gepocheerde meringues met pistachenoten in een romige vanillepudding. Een scheut verse bosbessencoulis zorgt voor de finishing touch.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Vanillepudding
    • 600 ml halfvolle melk
    • 1 vanillestokje
    • 25 g poedersuiker
    • 4 grote eierdooiers
    • 1 tl maïzena
    • Pistachemeringues
    • 1 groot eiwit
    • 50 g fijne suiker
    • 30 g ongezouten pistachenoten, fijngesneden
    • Bosbessencoulis
    • 250 g bosbessen
    • 15 g poedersuiker, gezeefd

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Bereiding: 50min  ›  Extra tijd: 30min in de koelkast  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Giet de melk in een middelgrote pan. Maak het vanillestokje overlangs open met een scherp mes en schraap het merg boven de melk eruit. Snijd het stokje helemaal door en doe de stukken vervolgens samen met de suiker in de pan. Breng de melk zachtjes aan de kook terwijl u af en toe roert.
    2. Maak ondertussen de meringues. Klop daarvoor het eiwit stijf in een schone kom. Klop langzaam de poedersuiker erbij en blijf circa 1 minuut kloppen, of tot de eiwitten helemaal stijf en glanzend zijn. Schep er voorzichtig de pistachenoten doorheen.
    3. Als de melk net kookt, schept u het meringuemengsel in 4 hoopjes in de melk. Pocheer 5 minuten zachtjes, of tot de meringues stevig aanvoelen. Draai ze eenmaal om. Haal de meringues met een schuimspaan uit de pan en leg ze opzij op keukenpapier.
    4. Zeef de melk boven een steelpan met een dikke bodem. Meng de eierdooiers en de maïzena, en klop dan de melk. Laat 5-7 minuten al roerend op een laag vuur koken, tot het mengsel smeuïg en dik is. Laat de pudding niet koken, anders zal die schiften. Als de pudding schift, moet u de pudding meteen door een fijne zeef in een schone pan gieten.
    5. Neem de pan van het vuur en giet de pudding in een grote, diepe kom of in 4 kleinere, aparte kommen. Dek ze af en zet ze ten minste 30 minuten tot een uur koel weg.
    6. Maak ondertussen de bosbessencoulis. Doe de bosbessen en de poedersuiker in een kleine steelpan, samen met 2 theelepels water. Laat op een laag vuur sudderen gedurende 4-5 minuten of tot de bosbessen openbarsten en hun sappen vrijgeven. Roer af en toe. Druk het mengsel door een zeef en laat afkoelen.
    7. Laat de meringues drijven op de pudding en besprenkel met een beetje bosbessencoulis. Serveer de pistache-eilandjes meteen, met de rest van de coulis apart in een kom.

    Variaties en tips

    • Gebruik ontdooide bosbessen uit de diepvries voor de coulis. * • Laat de pistachenoten achterwege of vervang ze door fijngehakte pecannoten. * • Voor eilandjes van limoen en passievruchten brengt u de melk op smaak met de geraspte schil van 1 limoen in plaats van met vanille. Maak de meringues, zoals in het hoofdrecept, maar zonder pistachenoten. Vervang de bosbessencoulis door passievruchtencoulis: halveer 6 grote, rijpe passievruchten en schep het vruchtvlees in een steelpan. Voeg 15 g poedersuiker toe en laat 1-2 minuten al roerend op een laag vuur koken, tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ calcium * ✓ A, B1, B2, C, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium, koper, selenium, zink

    Pluspunten

    • Zolang eieren niet te lang koken, gaan er geen eiwitten verloren en blijft ook alle vitamine A, D en niacine behouden. Er kan een beetje vitamine B1 en B2 verloren gaan als eieren te lang worden gekookt. * • Pistachenoten zijn een goede bron van vitamine B1 en bevatten een beetje caroteen. Net als andere noten zijn ze rijk aan kalium en bevatten ze weinig natrium (tenzij tijdens het roosteren zout is toegevoegd). * • Bosbessen zijn net als alle bessen rijk aan vitamine C en leveren ook bétacaroteen. Vitamine C en bétacaroteen zijn voor ons lichaam belangrijke antioxidanten.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren