Pizza's met perziken en bramen

    Pizza's met perziken en bramen

    3keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    Deze eenvoudige taartjes hebben een krokante bodem van filodeeg, belegd met heerlijke vruchten. Filodeeg bevat slechts een klein beetje vet; het meeste vet voegt u zelf toe als u de blaadjes met boter bestrijkt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 10 blaadjes filodeeg, ca. 30 × 20 cm, ontdooid indien ze uit de diepvries komen
    • 30 g boter, gesmolten
    • 2 tl gemalen amandelen of hazelnoten
    • 4 perziken, ca. 125 g elk
    • 150 g bramen
    • 2 el vanillesuiker
    • Om te serveren (desgewenst)
    • Griekse of Bulgaarse yoghurt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 6).
    2. Leg een blaadje filodeeg op het werkblad en bestrijk het lichtjes met de gesmolten boter. Leg er dan een ander blaadje bovenop en bestrijk opnieuw met boter. Leg er zo nog 3 lagen op en bestrijk ze telkens met boter. Snijd met behulp van een bordje met een diameter van 13 cm, 2 schijven uit het deeg en leg ze op een bakplaat. Herhaal dit met de resterende 5 blaadjes filodeeg en boter, zodat u 4 gelaagde schijfjes deeg hebt.
    3. Bestrooi elke schijf filodeeg met ½ theelepel gemalen amandelen of hazelnoten en zet weg.
    4. Snijd de perziken door en verwijder de pitten. Snijd ze dan in dunne schijfjes. Leg de schijfjes boven op de schijven filodeeg. Schik ze zo, dat de rand van de schijven gedeeltelijk onbedekt blijft. Verdeel dan de bramen over de pizza's. Bestrooi elke pizza met ½ eetlepel vanillesuiker.
    5. Bak gedurende 15 minuten in de oven, of tot het deeg mooi goudbruin is en de perziken zacht en een beetje gekarameliseerd zijn. Leg vervolgens elke pizza op een bordje en serveer onmiddellijk. U kunt er eventueel een beetje yoghurt bij serveren. Liefst direct serveren, in elk geval binnen een kwartier, want gebak van filodeeg blijft niet zo lang krokant.

    Bevat per portie (alleen de pizza)

    ✓✓ C, E

    Variaties en tips

    • Vervang de bramen door frambozen en de perziken door nectarines. * • Hebt u zin in pizza's met peren, vervang dan de perziken en de bramen door 2 handperen, geschild en in schijfjes gesneden. Meng de perenschijfjes met 1 tl gemalen koriander voor u ze op het filodeeg schikt en in de oven zet. * • Om de pizza's sneller klaar te hebben, kunt u fruit op alcohol gebruiken. Aan te bevelen zijn bijvoorbeeld perziken in brandy, gecombineerd met bramen of frambozen. * • Om alle pizza's precies dezelfde vorm te geven, kunt u de uitgesneden schijven filodeeg in bakvormen drukken en dan bakken. * • Buiten het bramen- en frambozenseizoen kunt u ook 2-3 tl fijngehakte gember per pizza tussen de perzik schikken.

    Pluspunten

    • Omdat het filodeeg slechts met een kleine hoeveelheid boter wordt bestreken, zijn deze taartjes veel minder vet dan taartjes van kruimeldeeg. * • Perziken bevatten veel koolhydraten en zo goed als geen vet. Verse perziken bevatten ook weinig calorieën, een middelgrote perzik bijvoorbeeld bevat niet meer dan 30 kcal. * • Bramen bevatten veel vitamine C en E. Daarnaast zijn ze ook een goede bron van bioflavonoïden, die samen met vitamine C zorgen voor een betere afweer.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren