Provençaalse groentetaart

    Provençaalse groentetaart

    1keer bewaard
    1uur10min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Een schitterende groentetaart met kruidig deeg, waarin een keur aan vitaminerijke groenten gepresenteerd worden. De uien leveren vitamine C en foliumzuur, de courgettes nog meer vitamine C, de tomaten vitamine C en E, plus antioxidanten als bètacaroteen en lycopeen, die het lichaam helpen beschermen tegen kanker en hartaandoeningen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 eetl. + 2 theel. olijfolie
    • 2 grote zoete uien, liefst Vidalia, in ringen
    • 165 g bloem
    • 1½ theel. fijngesneden verse tijm
    • ½ theel. zout
    • ca. 8 eetl. ijskoud water
    • 2 courgettes (400 g)
    • 4 tomaten, in schijfjes van 1 cm dik
    • 2 eetl. geraspte Parmezaanse kaas

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Verhit 1 theel. olie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag op matig tot hoog vuur. Draai het vuur wat lager en smoor de uien 20 min. tot ze gaar zijn en goudgeel kleuren. Schep ze op een bord.
    2. Verwarm de oven voor op 200°C. Vermeng intussen in een grote kom de bloem met de tijm en ¼ theel. zout. Sprenkel er 2 eetl. olie over. Meng er precies zoveel ijskoud water door dat u een zacht deeg krijgt. Bestuif uw werkvlak licht met bloem en klop het deeg tot een rechthoek van 40 × 25 cm of een cirkel van 32 cm doorsnee. Bekleed hiermee een rechthoekige taartvorm van 30 × 15 cm of een ronde bakvorm (met losse bodem) van 22 cm doorsnee. Snijd de randen netjes bij.
    3. Snijd de courgettes schuin in schijfjes van 1 cm dik. Verhit 1 theel. olie in de koekenpan op matig vuur en bak hierin de courgettes 5 tot 7 min. tot ze licht kleuren.
    4. Schik de courgettes, tomaten en uienringen dakpansgewijs in nette rijtjes in de deegbodem. Strooi de rest van het zout en de Parmezaanse kaas erover. Bak de groentetaart circa 20 min. in de oven, tot hij goudbruin kleurt. Serveer hem heet, warm of op kamertemperatuur.

    Wist u dat …

    … de Provençaalse keuken perfect aansluit op het ‘mediterrane dieet’? Langs de kusten van de Middellandse Zee had men tot ver in de vorige eeuw een zeer gezond eetpatroon dat voornamelijk uit graan- producten, groenten, fruit en peulvruchten bestond, aangevuld met wat zuivel, olijfolie en vis.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren