Puddinkjes met kersen

    Puddinkjes met kersen

    5keer bewaard
    45min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Deze romige, gebakken puddinkjes hebben een verfijnde vanillesmaak en worden aangevuld met verse kersen. Het is een eenvoudig nagerecht dat bij alle leeftijden in de smaak valt. Zorg ervoor dat u de puddinkjes niet te lang laat bakken – ze moeten net stevig zijn als u ze uit de oven haalt. U kunt ze ook van tevoren bereiden.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 600 ml halfvolle melk
    • ½ vanillestokje, opengesneden
    • 2 eieren
    • 2 eierdooiers
    • 40 g poedersuiker
    • ½ tl maïzena
    • Kersencompote
    • 30 g rietsuiker
    • 450 g verse kersen, zonder pit
    • 2 tl pijlwortel

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:45min 

    1. Doe de melk en het vanillestokje in een pan en verhit tot de melk bijna kookt. Neem de pan van het vuur, dek af en laat 15 minuten trekken.
    2. Verwarm de oven voor op 160 °C. Doe de hele eieren, eierdooiers, poedersuiker en maïzena in een kom en klop alles lichtjes door elkaar.
    3. Breng de melk weer aan de kook, haal het vanillestokje eruit en giet de hete melk over het eiermengsel, terwijl u voortdurend klopt. Zeef het mengsel in een maatbeker en verdeel het over 6 lichtjes met boter ingevette bakvormpjes met een inhoud van 120 ml.
    4. Zet de vormpjes in een vuurvaste schotel en giet er voldoende heet water in, zodat de vormpjes tot de helft in water staan. Laat de puddinkjes 30-35 minuten bakken, of tot ze net stevig worden. Ze mogen nog een beetje trillen, omdat ze nog enkele minuten doorgaren nadat u ze uit de oven haalt. Haal de vormpjes uit het hete water en laat ze op een rooster afkoelen. Zodra de puddinkjes zijn afgekoeld, zet u ze koud weg tot u ze wilt serveren.
    5. Bereid de kersencompote. Doe daarvoor de rietsuiker en 6 eetlepels water in een steelpan en verhit het mengsel langzaam tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook, temper dan het vuur en voeg de kersen toe. Dek de pan af en laat 4-5 minuten zachtjes sudderen, of tot de kersen zacht zijn, terwijl u af en toe roert. Haal de kersen met een schuimspaan uit de pan en doe ze over in een kom.
    6. Meng de pijlwortel met 1 eetlepel koud water. Giet het mengsel bij het kersensap in de steelpan en laat 1 minuut al roerend zachtjes koken, tot het sap ingedikt en helder is. Laat enkele minuten afkoelen en giet het dan over de kersen. (U kunt de kersen warm of op kamertemperatuur serveren.)
    7. Schep enkele kersen met een beetje ingedikt sap over elk puddinkje en serveer de rest van de kersen en het sap afzonderlijk in een kom.

    Pluspunten

    • Door extra eierdooiers toe te voegen verhoogt u de hoeveelheid vitamine A en D en van de meeste B-vitaminen, aangezien die voedingsstoffen vooral in de eierdooier zitten in plaats van in het eiwit. * • Kersen bevatten veel kalium en leveren nuttige hoeveelheden vitamine C.

    Bevat per portie

    ✓✓ B12 * ✓ A, B2, C, calcium, zink

    Variaties en tips

    • Als u de pudding op een bord wilt serveren in plaats van in een vormpje, bedekt u de bodem van elk vormpje met bakpapier en voegt u een extra eierdooier aan het mengsel toe. Laat ten minste 4 uur of bij voorkeur een nacht afkoelen na het bakken. Om de pudding uit de vormpjes te halen drukt u met uw vingertoppen zachtjes tegen de randen van de pudding, zodat die loskomt. Ga dan met een mes langs de randen. Leg een bord omgekeerd op het vormpje en draai beide om. Til dan het vormpje op. * • Voor chocoladepudding met gepocheerde peren brengt u de melk op smaak met een reepje sinaasappelschil in plaats van het vanillestokje. Vervang in stap 2 de poedersuiker door lichte basterdsuiker en voeg 1 eetlepel gezeefde cacaopoeder toe. Volg verder het hoofdrecept. Voor de peren verhit u 300 ml water met 85 g poedersuiker en een opengesneden vanillestokje tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en laat 2-3 minuten koken. Voeg 4 kleine, stevige peren, zonder schil, zonder klokhuis en in dikke plakken gesneden, toe. Dek de pan af en laat 12-15 minuten zachtjes koken, of tot de peren zacht zijn. Roer af en toe. Haal de peren met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een bord. Laat de stroop 5 minuten zachtjes koken tot die is ingedikt, en laat 5 minuten afkoelen. Haal het vanillestokje eruit en giet over de peren.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren