Rijstebrij met abrikozen

    Rijstebrij met abrikozen

    2keer bewaard
    1uur30min


    Maak dit als eerste!

    Deze vrij machtige rijstebrij heeft een heerlijk romige structuur. In deze moderne versie wordt de rijstebrij op smaak gebracht met sinaasappelschil en sultanarozijnen en aangevuld met abrikozen met kaneel, zodat een heerlijk dessert ontstaat dat zowel geschikt is voor door de week als voor een feestelijk menu.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 850 ml volle melk
    • 50 g fijne suiker
    • fijngeraspte schil van 1 sinaasappel
    • 100 g dessertrijst
    • 50 g sultanarozijnen
    • gemalen kaneel om te bestrooien
    • Abrikozencompote
    • 300 g verse rijpe abrikozen, gehalveerd en ontpit
    • sap van 1 sinaasappel
    • 1 kaneelstokje

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Giet de melk in een steelpan en voeg de suiker en sinaasappelschil toe. Verhit het mengsel langzaam en al roerend tot de suiker goed is opgelost en de melk bijna kookt.
    2. Doe de rijst en de sultanarozijnen in een diepe vuurvaste vorm met een inhoud van 1,5 liter. Giet het hete melkmengsel erover en roer goed.
    3. Bak de rijstebrij 30 minuten in de voorverwarmde oven en roer dan goed. Bak nog 45 minuten tot de rijst zacht is en de rijstebrij romig.
    4. Maak ondertussen de abrikozen klaar. Meng de abrikozen, sinaasappelsap en kaneelstokje in een steelpan met een dikke bodem. Dek de pan af en laat op een laag vuur 10 minuten koken. Neem het deksel van de pan en kook nog 5 minuten of tot het sap is ingedikt.
    5. Haal het kaneelstokje uit de pan met de abrikozen. Bestrooi de rijstebrij met een beetje kaneel en serveer dan heet, samen met de abrikozen.

    Variaties en tips

    • Kook de rijst, zoals in het hoofdrecept, en laat de rijst helemaal afkoelen. Schep de rijst als die is afgekoeld in 4 lichtjes ingevette vormpjes of koppen en druk stevig aan. Laat circa 1 uur afkoelen en stort de rijst dan voorzichtig op een bord. Serveer met de koude abrikozen. * • Maak een zoete griesmeelpudding met een pruimencompote. Verhit 850 ml melk met 2 eetlepels vloeibare honing en een dun reepje citroenschil. Voeg 100 g griesmeel toe. Roer tot het mengsel kookt, voeg dan 50 g sultanarozijnen toe en temper het vuur, zodat het mengsel net kookt. Dek de pan af en laat 20-25 minuten zachtjes koken tot het mengsel dik en smeuïg is, terwijl u af en toe roert. Meng 300 g rode pruimen met het sap van 1 sinaasappel en 1 theelepel fijngeraspte verse gember in een steelpan met dikke bodem. Laat gedurende circa 20 minuten afgedekt zachtjes koken tot de pruimen heel zacht zijn.

    Pluspunten

    • Gedroogd fruit is zoet, dus als u het in een nagerecht gebruikt, kan de hoeveelheid suiker tot een minimum worden beperkt. * • De combinatie van rijst en melk is heel voedzaam. Rijst bevat veel zetmeelrijke koolhydraten, voedingsvezels, B-vitaminen en ijzer, en melk eiwitten en calcium. Als u volle melk in dit gerecht gebruikt, bevat het ook de in vet oplosbare vitamine A.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, B12, calcium * ✓ B1, B2, B6, C, niacine, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren