Romige eieren met kerrie

    Romige eieren met kerrie

    1keer bewaard
    45min


    Maak dit als eerste!

    Een kerriesaus met kokos past uitstekend bij eieren, en een groentepilav is het ideale bijgerecht. Serveer als toetje vers fruit dat rijk is aan vitamine C, zoals mango, zodat zoveel mogelijk ijzer uit de eieren wordt opgenomen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 20 g boter
    • 1 kleine ui, heel fijn gesneden
    • 1 knoflookteentje, uitgeperst
    • 1 el kerriepasta
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 200 g
    • 90 ml kokosmelk
    • 2 el verse koriander, fijngehakt
    • 8 eieren, op kamertemperatuur
    • Pilav met bloemkool en erwten
    • 1 el zonnebloemolie
    • 175 g kleine bloemkoolroosjes
    • 1 verse rode chilipeper, zonder zaden en fijngesneden
    • 1 kaneelstokje, gehalveerd
    • 4 hele kruidnagels
    • 1 laurierblaadje
    • 250 g basmatirijst
    • 600 ml groentebouillon
    • 150 g erwten uit de diepvries
    • peper en zout
    • takjes verse koriander om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Bereiding: 45min  ›  Klaar in:45min 

    1. Laat de boter smelten in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de ui 7-8 minuten of tot die zacht is. Voeg de knoflook en kerriepasta toe en laat nog 1 minuut bakken. Voeg de fijngesneden tomaten met hun sap toe en laat 10 minuten zachtjes koken, of tot de saus goed dik geworden is. Voeg de kokosmelk toe en laat nog 5 minuten koken. Doe de fijngehakte koriander erbij en breng op smaak met peper en zout. Dek af en houd warm.
    2. Maak de pilav. Verhit daarvoor de olie in een braadpan met een dikke bodem, voeg de bloemkoolroosjes toe en laat 1-2 minuten op een middelhoog vuur bakken terwijl u vaak roert, of tot de roosjes kleur krijgen. Voeg de chilipeper, kaneel, kruidnagels en laurierblaadje toe en laat nog 30 seconden bakken.
    3. Doe de rijst bij de groenten en kruiden en roer goed door elkaar. Voeg de bouillon toe. Breng aan de kook, temper dan het vuur, doe het deksel weer op de pan en laat 5 minuten zachtjes sudderen. Voeg de erwten toe, dek de pan opnieuw af en laat nog 7-10 minuten koken, of tot de rijst gaar is en alle bouillon is geabsorbeerd. Breng op smaak met peper en zout.
    4. Terwijl de pilav kookt, kookt u de eieren tot ze hard zijn. Doe ze in een steelpan met lauw water, zodat ze onder water staan. Breng aan de kook, temper het vuur en laat 7 minuten koken. Haal de eieren met een schuimspaan uit de pan en doe ze in een kom met koud water. Als de eieren voldoende zijn afgekoeld, pelt u ze en snijdt u de eieren overlangs doormidden.
    5. Schik de gehalveerde eieren op voorverwarmde borden en schep de kokossaus erover. Serveer met de pilav, en verwijder eventueel eerst het laurierblaadje en de hele kruiden. Garneer met takjes verse koriander.

    Variaties en tips

    • Gebruik eens kwarteleieren, vijf per persoon. De kooktijd is 1-2 minuten. Verhoog de hoeveelheid erwten in de pilav tot 250 g. * • Voor een snel, romig gerecht met eieren en kerrie verhit u 1 tl zonnebloemolie in een pan en voegt u 1 el kerriepasta al roerend toe. Laat 1 minuut koken en voeg dan 125 g kwark, 6 el kokosmelk en 1 el smeuïge mangochutney toe. Laat op een laag vuur al roerend pruttelen tot het mengsel smeuïg en heet is, voeg dan 1 el fijngehakte verse koriander toe en breng op smaak met peper en zout. Schep de pilav over de hardgekookte eieren en serveer met basmatirijst of warm naanbrood.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12 * ✓✓ B2, C, E, foliumzuur, niacine, ijzer, zink * ✓ B1, B6, calcium, kalium, koper, selenium

    Pluspunten

    • IJzer zit in gemalen kruiden, zoals komijn, kardemom en kurkuma. De hoeveelheid is klein, maar als u regelmatig kruiden gebruikt, stijgt de opname van ijzer. * • Tomaten uit blik zijn een handig en voedzaam product om op voorraad te hebben. Het antioxidant lycopeen vermeerdert door koken. Daarom zijn bewerkte producten zoals tomaten uit blik, tomatenpuree en -ketchup, betere bronnen van lycopeen dan verse tomaten.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren