Rozijnen- en appelcruesli

    Rozijnen- en appelcruesli

    2keer bewaard
    50min


    Maak dit als eerste!

    Een overheerlijke geroosterde muesli, gemaakt van een aantrekkelijke mix van granen, noten, zaden en friszure appeltjes. Door de olie voor het roosteren voor een deel te vervangen door ahornsiroop en sinaasappelsap, is deze versie veel minder vet dan de cruesli uit de winkel.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 500 gr

    • 225 g havervlokken
    • 50 g tarwekiemen
    • 50 g gierst
    • 1 el sesamzaad
    • 2 el zonnebloempitten
    • 2 el amandelschaafsel
    • 50 g rozijnen
    • 50 g gedroogde appeltjes, in stukjes gesneden
    • 15 g lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker
    • 2 el ahornsiroop
    • 2 el zonnebloemolie
    • 2 el sinaasappelsap

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 50min  ›  Klaar in:50min 

    1. Verhit de oven voor op 160 °C. Meng in een grote kom havervlokken, tarwekiemen, gierst, sesamzaad en zonnebloempitten, amandelschaafsel, rozijnen en gedroogde appeltjes, en de suiker. Roer alles goed door.
    2. Doe de ahornsiroop, olie en sinaasappelsap in een smalle, hoge kom en klop dit met de garde. Schenk het mengsel langzaam bij de droge ingrediënten en blijf roeren, zodat het vocht gelijkmatig wordt verdeeld en alles met een dun laagje is bedekt.
    3. Verdeel het mengsel gelijkmatig over een braadslee. Bak het in 30-40 minuten licht krokant en iets bruin. Roer het mengsel om de 10 minuten door, zodat het gelijkmatig bruin wordt.
    4. Neem de braadslee uit de oven en laat het geheel afkoelen. De cruesli is in een luchtdichte verpakking 2 weken houdbaar. Serveer met yoghurt, melk of vruchtensap.

    Bevat per portie van 60 g

    ✓✓✓ E * ✓✓ B1 * ✓ B2, B6, foliumzuur, niacine

    Variaties en tips

    • Vervang voor een wat ‘lossere’ muesli de gierst door gerstvlokken en het gedroogde fruit door een mengsel van grofgehakte gedroogde appels en abrikozen, pruimen en dadels. Naar smaak kan ook wat geraspte kokos worden toegevoegd. * • De ahornsiroop kan zo nodig door honing worden vervangen en het amandelschaafsel door fijngehakte hazelnoten. * • Vervang de rozijnen geheel of gedeeltelijk door blanke sultana's.

    Pluspunten

    • Dit is een verrukkelijke manier om voldoende vezels, B-vitaminen en onontbeerlijke vetzuren binnen te krijgen. Vooral tarwekiemen zijn rijk aan B-vitaminen. * • Het bijzondere aan dit recept is het gebruik van zonnebloempitten, die een rijke bron van voedingsstoffen zijn. Ze bevatten veel gezonde, meervoudig onverzadigde vetten en leveren bovendien veel magnesium, koper, ijzer en verschillende B-vitaminen. Zowel sesamzaad als zonnebloempitten leveren redelijk veel calcium, wat vooral van belang is voor mensen die geen melk drinken of kaas eten.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren