Door vis boven groenten te stomen en de kookvloeistof te gebruiken om de saus te maken, behoudt u de in water oplosbare vitaminen. Hier wordt schelvisfilet gekookt met jonge worteltjes en courgettes en van de bouillon wordt de klassieke Griekse saus avgolémono met eieren en citroen gemaakt. Kruidenpilav maakt de maaltijd af.
• Witte vis zoals schelvis is een belangrijke bron van hoogwaardige eiwitten en levert per 100 g vis ongeveer evenveel eiwitten als mager vlees. * • Rijst is in de hele wereld een belangrijk voedingsmiddel en wordt door miljoenen mensen gegeten. Rijst bevat zetmeelrijke koolhydraten en is een goede bron van eiwitten en van vele B-vitaminen. * • Boter bevat vitamine A, D en E. In tegenstelling tot andere zuivelproducten bevat het slechts weinig calcium en geen B-vitaminen.
✓✓✓ A, B6, B12, selenium * ✓✓ B2, C, niacine * ✓ B1, E, foliumzuur, calcium, ijzer, kalium, koper, zink
• Voor gepocheerde kip met een saus van eieren en koriander verwijdert u het vel van een kip van 1,35 kg. Doe de kip in een ruime braadpan. Voeg 1 gehalveerde ui, 2 laurierblaadjes en ½ theelepel zout toe. Giet er voldoende water bij, zodat alles onder staat. Breng aan de kook, dek af en laat 45 minuten zachtjes sudderen. Schuim regelmatig af. Voeg 675 g geschrapte jonge aardappelen toe en laat nog 5 minuten sudderen. Voeg dan 250 g jonge prei, in stukken van 5 cm gesneden, toe. Laat nog circa 10 minuten sudderen, of tot de kip gaar is en de aardappelen en de prei zacht. Schep de kip en groenten op een voorverwarmd bord en houd warm. Mix 2 theelepels pijlwortel met 1 eetlepel citroensap in een kleine pan. Voeg 5 eetlepels droge witte wijn toe en 120 ml kippenbouillon. Breng aan de kook en roer tot de saus dik is. Giet de saus dan over 1 losgeklopt ei in een kom en klop voortdurend. Doe het mengsel weer in de pan en klop circa 3 minuten op een laag vuur, of tot de saus smeuïg en dik is. Voeg al roerend 3 eetlepels fijngehakte verse koriander toe. Snijd de kip voor en serveer die met de groenten en de saus. Er zijn geen andere bijgerechten nodig.