Schelvis met ei-citroensaus

    Schelvis met ei-citroensaus

    Voeg toe aan favorieten!
    35min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Door vis boven groenten te stomen en de kookvloeistof te gebruiken om de saus te maken, behoudt u de in water oplosbare vitaminen. Hier wordt schelvisfilet gekookt met jonge worteltjes en courgettes en van de bouillon wordt de klassieke Griekse saus avgolémono met eieren en citroen gemaakt. Kruidenpilav maakt de maaltijd af.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 600 ml visbouillon
    • dunne reepjes citroenschil
    • 1 laurierblaadje
    • 250 g jonge worteltjes
    • 250 g jonge courgettes
    • 450 g schelvisfilet, zonder vel en in 4 porties gesneden
    • 2 tl pijlwortel
    • sap van 1 citroen
    • 1 ei
    • Kruidenpilav
    • 2 tl olijfolie, extra vergine
    • 15 g boter
    • 225 g langkorrelrijst
    • 600 ml kokend water
    • 2 el verse dille, fijngehakt
    • 1 el peterselie, fijngehakt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Bereiding: 35min  ›  Klaar in:35min 

    1. Maak eerst de pilav. Verhit de olie en de boter in een braadpan met een dikke bodem, voeg de rijst toe en bak 2-3 minuten zachtjes, of tot de rijst doorschijnend is. Giet langzaam het kokende water erbij. Roer en dek de pan af met een goed sluitend deksel. Laat de rijst 10-15 minuten op een heel laag vuur zachtjes koken, of tot het water is geabsorbeerd en de rijst gaar is.
    2. Doe ondertussen de visbouillon in een pan, samen met de citroenschil en het laurierblaadje, en breng aan de kook. Voeg de worteltjes toe, dek af en laat 3 minuten sudderen. Voeg de courgettes toe. Leg de schelvis erbovenop en zorg ervoor dat de vis net boven de bouillon ligt. Dek de pan af en laat 7-8 minuten zachtjes koken, of tot de vis gaar is en de groenten zacht.
    3. Haal de gekookte vis en groenten uit de pan met behulp van een schuimspaan en leg ze op een bord. Dek af en houd warm. Zeef de bouillon en bewaar 150 ml voor de saus.
    4. Meng de pijlwortel met het citroensap in een kleine steelpan. Giet de apart gehouden bouillon erbij en breng het geheel al roerend aan de kook, tot de saus dikker wordt.
    5. Klop het ei in een kom en doe dan het hete bouillonmengsel erbij terwijl u voortdurend klopt. Doe het mengsel weer in de pan en laat 3 minuten op een laag vuur staan, terwijl u blijft kloppen tot de saus smeuïg en dik is. Laat de saus niet koken, want dan zal het ei gaan schiften en kan de structuur van de saus worden verpest. Breng de saus op smaak met peper en zout.
    6. Leg de vis met de groenten op voorverwarmde borden. Schep de saus erover. Maak de rijst met een vork los. Voeg dan al roerend de dille en de peterselie toe en breng op smaak met zout en peper. Serveer de pilav bij de vis.

    Pluspunten

    • Witte vis zoals schelvis is een belangrijke bron van hoogwaardige eiwitten en levert per 100 g vis ongeveer evenveel eiwitten als mager vlees. * • Rijst is in de hele wereld een belangrijk voedingsmiddel en wordt door miljoenen mensen gegeten. Rijst bevat zetmeelrijke koolhydraten en is een goede bron van eiwitten en van vele B-vitaminen. * • Boter bevat vitamine A, D en E. In tegenstelling tot andere zuivelproducten bevat het slechts weinig calcium en geen B-vitaminen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B6, B12, selenium * ✓✓ B2, C, niacine * ✓ B1, E, foliumzuur, calcium, ijzer, kalium, koper, zink

    Variaties en tips

    • Voor gepocheerde kip met een saus van eieren en koriander verwijdert u het vel van een kip van 1,35 kg. Doe de kip in een ruime braadpan. Voeg 1 gehalveerde ui, 2 laurierblaadjes en ½ theelepel zout toe. Giet er voldoende water bij, zodat alles onder staat. Breng aan de kook, dek af en laat 45 minuten zachtjes sudderen. Schuim regelmatig af. Voeg 675 g geschrapte jonge aardappelen toe en laat nog 5 minuten sudderen. Voeg dan 250 g jonge prei, in stukken van 5 cm gesneden, toe. Laat nog circa 10 minuten sudderen, of tot de kip gaar is en de aardappelen en de prei zacht. Schep de kip en groenten op een voorverwarmd bord en houd warm. Mix 2 theelepels pijlwortel met 1 eetlepel citroensap in een kleine pan. Voeg 5 eetlepels droge witte wijn toe en 120 ml kippenbouillon. Breng aan de kook en roer tot de saus dik is. Giet de saus dan over 1 losgeklopt ei in een kom en klop voortdurend. Doe het mengsel weer in de pan en klop circa 3 minuten op een laag vuur, of tot de saus smeuïg en dik is. Voeg al roerend 3 eetlepels fijngehakte verse koriander toe. Snijd de kip voor en serveer die met de groenten en de saus. Er zijn geen andere bijgerechten nodig.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren