Soufflé van gerookte schelvis

    Soufflé van gerookte schelvis

    1keer bewaard
    1uur10min


    Maak dit als eerste!

    Luchtige soufflés zijn altijd een succes en bovendien gemakkelijk te maken. In dit recept wordt de melk waarin de vis wordt gepocheerd, gebruikt als basis voor de soufflé. Verder worden verse kruiden en fijngesneden tomaten toegevoegd voor een heerlijke smaak. Serveer de soufflé rechtstreeks uit de oven, met knapperig volkorenbrood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 300 g gerookte schelvisfilet
    • 300 ml halfvolle melk
    • 1 tl boter
    • 1 el parmezaanse kaas
    • 1 el paneermeel
    • 3 el maïzena
    • 3 eieren, gescheiden
    • 250 g tomaten, zonder vel, zonder zaadjes en in blokjes gesneden
    • 1 tl grove mosterd
    • 2 el peterselie, fijngehakt
    • 2 el vers bieslook, fijngesneden
    • 1 eiwit
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Doe de schelvis en melk in een pan en verhit tot de melk kookt. Laat circa 8 minuten zachtjes koken, of tot de vis uit elkaar valt als u er met een vork door gaat. Neem de pan van het vuur en laat de vis in de melk afkoelen. Als de vis voldoende is afgekoeld, haalt u die uit de melk en verdeelt u de vis in stukken. Verwijder het vel en eventuele graten. Zet de melk opzij om af te koelen.
    2. Verwarm de oven voor op 190 °C, met een bakplaat erin. Vet een soufflévorm van 1,7 liter lichtjes in met boter. Meng de parmezaanse kaas en het paneermeel door elkaar en bestrooi de bodem en de zijkanten van de soufflévorm ermee. Schud even met de vorm, zodat alle kanten even goed zijn bedekt. Klop het teveel aan paneermeel eruit en bewaar het.
    3. Roer de maïzena los met een beetje van de bewaarde koude melk, zodat een smeuïge papje ontstaat. Verhit de rest van de melk in een kleine steelpan tot de melk bijna kookt. Giet de melk dan bij het maïzenamengsel, terwijl u voortdurend roert. Doe de melk weer terug in de pan en breng aan de kook. Blijf roeren tot een dikke saus ontstaat.
    4. Giet de saus in een grote kom. Voeg de eierdooiers één voor één toe en klop stevig, zodat ze goed worden gemengd met de saus. Voeg schelvis, tomaten, mosterd, peterselie, bieslook en peper en zout naar wens toe.
    5. Klop de 4 eiwitten in een schone droge mengkom goed stijf. Voeg circa een kwart van de eiwitten toe aan de saus, zodat die een beetje luchtiger wordt, voeg dan de rest van de eiwitten toe en meng goed door elkaar.
    6. Schep het mengsel in de voorbereide soufflévorm en bestrooi met het opzij gehouden mengsel van parmezaanse kaas en paneermeel. Zet de schotel op de hete bakplaat en laat circa 35 minuten bakken, of tot de soufflé goed is gerezen en goudbruin is. Serveer meteen.

    Pluspunten

    • Schelvis is een goede bron van vitamine B6. Die vitamine helpt het lichaam de eiwitten uit voedsel te halen en hemoglobine aan te maken, het pigment in rode bloedcellen. * • Melk is een uitstekende bron van verschillende essentiële voedingsstoffen, waarvan de meerderheid zich bevindt in het niet-vette deel van de melk. Halfvolle en magere melk bevatten dan ook meer van die voedingsstoffen dan volle melk. * • Door de soufflébasis dikker te maken met maïzena in plaats van het op de traditionele wijze met boter te doen, daalt de totale hoeveelheid vet in dit gerecht.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ A, niacine, selenium * ✓ B1, B2, B6, C, E, foliumzuur, calcium, ijzer, kalium, koper, zink

    Een variatie

    • Voor een mediterrane soufflé met geitenkaas doet u 50 g droog verpakte zongedroogde tomaten in een kleine kom en giet u er kokend water over, zodat de tomaten geheel onder water staan. Laat ze 30 minuten weken en doe ze dan in een vergiet of zeef. Laat ze vervolgens uitlekken en snijd ze dan fijn. Maak in stap 3 de dikke saus met 3 eetlepels maïzena en 300 ml halfvolle melk. Voeg de eierdooiers toe en daarna 100 g romige geitenkaas. Klop flink door tot er een smeuïge saus ontstaat. Voeg de zongedroogde tomaten en kruiden toe en breng het gerecht op smaak met peper en zout. Doe de stijfgeklopte eiwitten erbij en schep het mengsel dan in de soufflévorm. Werk de soufflé af en bak hem zoals staat beschreven in het hoofdrecept.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren