Tomaten-roggebrood met rozemarijn en knoflook

    Tomaten-roggebrood met rozemarijn en knoflook

    4keer bewaard
    3uur20min


    Maak dit als eerste!

    De rode kleurstof in tomatensap geeft dit brood een rossige tint en voorziet het bovendien van lycopeen, een voedingsstof waarvan is aangetoond dat deze kanker helpt bestrijden.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 1¼ dl tomatensap
    • 1 eetl. olijfolie (+ een beetje extra)
    • 1 theel. zout
    • ½ theel. gedroogde rozemarijn, verkruimeld
    • 2 tenen knoflook, fijngesneden
    • 1 zakje gedroogde gist
    • 1¼ dl lauwwarm water (40-45°C)
    • 80 g roggemeel
    • 220 g bloem (+ een beetje extra)
    • 7 zongedroogde tomaten (niet op olie)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur30min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:3uur20min 

    1. Verwarm het tomatensap met 1¼ dl water, de olie, het zout, de rozemarijn en de knoflook tot het kookpunt. Schenk het in een kom en laat het afkoelen tot het lauwwarm (40 tot 45°C) is.
    2. Strooi de gist over 1¼ dl lauwwarm water. Laat dit 5 min. staan tot het schuimt. Roer het om.
    3. Voeg het gistmengsel toe aan het sapmengsel. Roer er geleidelijk het roggemeel door. Kneed er geleidelijk de bloem door, maak een kleverig deeg. Kneed de fijngesneden tomaten erdoor. Kneed het deeg nog 1 min. op een licht met bloem bestoven werkvlak. Laat het 10 min. rusten.
    4. Kneed het deeg 10 min. tot het glad en elastisch is. Voeg zo nodig wat bloem toe (het deeg moet wel kleverig blijven). Wentel de deegbal rond in een licht met olie ingevette kom. Dek deze losjes af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats in circa 1 uur uitrijzen tot het dubbele volume.
    5. Sla het deeg terug. Vet een broodvorm van 20 × 10 cm licht in met olie. Leg het deeg in de vorm en druk het in de hoeken aan. Laat het losjes afgedekt met plasticfolie op een warme plaats in circa 50 min. narijzen tot het dubbele volume.
    6. Verwarm de oven voor op 190°C.
    7. Bak het brood circa 40 tot 50 min. tot het gaar is. Stort het op een rooster en laat het afkoelen.

    Goede combinatie

    Snijd dit heerlijke brood in sneetjes en maak er sandwiches met ham of ham en kaas mee: een weergaloos lekkere combinatie. Voor een feestelijke gelegenheid kunt u enkele blaadjes waterkers tussen de sandwiches leggen, indien gewenst de korsten afsnijden en de sandwiches in vier driehoekjes snijden: zo vormen ze een leuk en gezond hapje.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren