Turkse aubergines met yoghurtdipsaus

    Turkse aubergines met yoghurtdipsaus

    3keer bewaard
    1uur45min


    Maak dit als eerste!

    In het Middellandse-Zeegebied bestaan verschillende varianten van deze romige auberginedipsaus. Deze versie is dikker gemaakt met gemalen amandelen, die de saus zowel meer structuur als eiwitten geven. Serveer met pitabrood en knapperige rauwe groenten als snack of voorgerecht voor 8 of als voedzame lunch voor 4 personen.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 3 aubergines, in totaal circa 675 g
    • 2 flinke knoflooktenen
    • 30 g amandelen, gemalen
    • 1 el citroensap
    • 1 tl komijn, gemalen
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 150 g Griekse yoghurt
    • 50 g zwarte olijven, zonder pitten, grofgesneden
    • peper en zout
    • Om te serveren
    • 3 courgettes
    • 3 stengels bleekselderij
    • ½ bloemkool, in grote roosjes verdeeld
    • 8 volkoren pitabroodjes
    • Om te garneren
    • ¼ tl paprikapoeder
    • 4 zwarte olijven, gehalveerd en zonder pitten

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur30min  ›  Extra tijd: 15min rusten  ›  Klaar in:1uur45min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Prik met een vork op verschillende plaatsen in de aubergines en leg ze op een licht ingevette bakplaat. Laat ze gedurende 40 minuten roosteren en draai ze af en toe om. Leg de ongepelde knoflooktenen op de bakplaat en laat nog 20 minuten meeroosteren, of tot de aubergines heel zacht zijn geworden.
    2. Haal de bakplaat uit de oven en laat de aubergines afkoelen tot u ze vast kunt houden. Snijd ze dan overlangs in vieren. Verwijder de schil en doe het vruchtvlees in een vergiet. Laat gedurende circa 15 minuten uitlekken.
    3. Knijp zoveel mogelijk vocht uit het vruchtvlees. Druk de geroosterde knoflooktenen uit hun schil. Meng het vruchtvlees van de aubergines, knoflook, amandelen, citroensap, komijn en olijfolie in een keukenmachine en pureer tot een smeuïg mengsel ontstaat. U kunt de ingrediënten ook in een kom doen en pureren met een staafmixer.
    4. Voeg de yoghurt en fijngesneden olijven toe. Breng op smaak met peper en zout. Dek af en zet opzij.
    5. Verhit een geribbelde gietijzeren pan of verwarm de grill voor. Snijd de courgettes en bleekselderij in vingerlange repen die geschikt zijn om in de saus te dopen. Schik ze samen met de bloemkoolroosjes op een bord. Leg de pitabroodjes onder de grill en laat ze 2-3 minuten aan elke kant grillen of tot ze net bruin worden. Snijd elk broodje in 6 stukken en leg die ook op het bord.
    6. Bestrooi de auberginedipsaus met paprikapoeder en garneer met de gehalveerde olijven. Serveer met de rauwe groenten en de pitabroodjes.

    Pluspunten

    • In de meeste recepten worden aubergines gebakken en zuigen ze het vet helemaal op. In dit gerecht worden ze droog geroosterd, zodat het vetgehalte laag blijft. * • Knoflook is niet alleen waardevol in de keuken – de geneeskrachtige eigenschappen zijn al langer bekend. Natuurgenezers en kruidkundigen genezen er tal van kwaaltjes mee, van voetschimmel tot verkoudheid. * • Olijven bevatten weinig calorieën, slechts 30 kcal per 30 g, dat zijn circa 10 olijven. Het grootste deel van dat vet bestaat uit gezonde enkelvoudige vetten. Olijven zijn ook een goede bron van vitamine E.

    Variaties en tips

    • U kunt de auberginedipsaus 1-2 uren van tevoren bereiden en bewaren in de koelkast. Laat de saus op kamertemperatuur komen voor u die serveert. * • Voor een Marokkaanse dipsaus van witte bonen en yoghurt laat u 2 blikken cannellinibonen, à circa 400 g, uitlekken. Spoel de bonen en doe ze in een keukenmachine met 2 el tahini, 1 el citroensap, ¼ tl gemalen komijn en ¼ tl gemalen koriander. Verwerk ze tot een smeuïg mengsel. Eventueel kunt u de ingrediënten in een kom pureren met een staafmixer. Voeg 150 g Griekse yoghurt, 2 el fijngehakte verse koriander, 1 el fijngehakte verse munt en peper en zout naar wens toe. Garneer met een takje verse munt en serveer met sesamstokjes of Arabisch plat brood, reepjes wortel en komkommer en reepjes rode en gele paprika.

    Bevat per portie

    ✓✓ C * ✓ A, B1, B6, E, foliumzuur, niacine, calcium, ijzer, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren