Varkensfilets met Nashiperen

    Varkensfilets met Nashiperen

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur40min


    Maak dit als eerste!

    Vervang de traditionele karbonade eens door dit gemakkelijke, oosters getinte gerecht. De rijst, vermengd met Nashi- of Aziatische zandperen, is rijk aan koolhydraten. Nashiperen zijn verkrijgbaar in goed gesorteerde supermarkten en toko's. Ze lijken op appels en het vruchtvlees is lekker knapperig.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 varkensfilets van elk circa 150 g
    • 1 Nashipeer, geschild, van klokhuis ontdaan en in schijven gesneden
    • takjes verse koriander, om te garneren
    • Marinade
    • 4 el sinaasappelsap
    • 2 el ketjap
    • 1 el hoisinsaus (uit een fles)
    • 1 el gemberwijn of mirin
    • Gekruide rijst
    • 350 g basmatirijst
    • 2 stuks steranijs
    • 2 kruidnagelen
    • 2 dunne plakjes verse gemberwortel, geschild
    • 20 g boter
    • 1 el zonnebloemolie
    • 1¼ tl zout
    • peper
    • 2 Nashiperen á circa 170 g, geschild, van klokhuis ontdaan en fijngehakt
    • 2-3 el fijngehakte verse koriander

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:1uur40min 

    1. Meng voor de marinade het sinaasappelsap, de ketjap, hoisinsaus en gemberwijn of mirin in een schaal die groot genoeg is voor de vier varkensfilets naast elkaar. Leg het vlees erin en draai het om, zodat beide kanten bedekt zijn. Dek de schaal af met huishoudfolie. Zet de schaal minimaal 1 uur, maar bij voorkeur langer (maximaal 12 uur), in de koelkast om de marinade te laten intrekken.
    2. Spoel de rijst in een zeef af onder koud stromend water tot het water helder is. Doe de rijst met water in een kom, zodanig dat de rijst 2,5 cm onder water staat, en laat dit 30 minuten staan.
    3. Doe de steranijs, kruidnagelen en gember in een steelpannetje met 450 ml water en breng dit aan de kook. Neem de pan van het vuur, leg er een deksel op en laat hem 30 minuten staan, zodat de specerijen kunnen trekken.
    4. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Vet het rooster licht in met een kwastje met olie.
    5. Neem met een lepel de specerijen uit het water en breng het water opnieuw aan de kook. Giet de rijst goed af. Smelt de boter met de olie in een steelpan met dikke bodem. Voeg de rijst toe en blijf roeren tot alles goed is gemengd. Giet het kokende water erbij en voeg zout en peper naar smaak toe. Laat weer aan de kook komen en zet dan het vuur laag. Roer de fijngehakte Nashi- peren erdoor. Doe het deksel op de pan en laat alles 10 minuten sudderen. Neem de pan van het vuur en laat de massa circa 5 minuten staan.
    6. Neem, terwijl de rijst kookt, de varkensfilets uit de marinade en laat het overtollige vocht teruglopen in de schaal. Leg de filets op het rooster, gril ze 10 minuten en bedruip ze af en toe met de marinade.
    7. Draai de filets om en leg de schijven peer op het rooster. Bestrijk het vlees en de peer met de achtergehouden marinade. Gril alles nog circa 5-7 minuten, totdat de filets gaar zijn (het vleesnat moet helder zijn als u in de filets prikt). Keer de peerschijven halverwege, na circa 3 minuten, om.
    8. Schep de fijngehakte koriander door de rijst. Breng de rijst eventueel op smaak. Serveer elke filet met een flinke hoeveelheid rijst, gegarneerd met de gegrilde plakken peer en takjes koriander.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, niacine * ✓ B2, E, ijzer, kalium, koper, selenium, zink

    Variaties en tips

    • Vervang de varkensfilets door malse kipfilets van circa 150 g per stuk. Marineer de kipfilets zoals in het originele recept is beschreven en gril beide kanten ongeveer 6 minuten. Kip moet goed gaar zijn, om salmonellavergiftiging uit te sluiten. Controleer of de filets gaar zijn door er met een vork of mes in te prikken; het vocht dat eruit komt moet helder zijn. * • Geef het gerecht een mediterraan tintje met een marinade van 120 ml droge rode wijn, een grote teen geperste knoflook, 4 verse blaadjes salie, in stukjes gescheurd, en 2 fijne reepjes citroenschil. Laat de specerijen voor de rijst achterwege en vervang de Nashiperen door 2 geschilde en fijngehakte perziken. Roer er vlak voor het serveren fijngehakte verse peterselie door in plaats van koriander.

    Pluspunten

    • Varkensvlees is rijk aan eiwit, ijzer en vitamine B. * • Ondanks zijn wat ‘vette’ reputatie bevat mager varkensvlees tegenwoordig nog maar 4% vet - minder dus dan rund- of lamsvlees.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren