Vruchtenspread

    Vruchtenspread

    4keer bewaard
    40min


    Maak dit als eerste!

    Geniet 's ochtends vroeg van de volle, licht kruidige smaak van deze moes van vers en gedroogd fruit, op een sneetje geroosterd brood of op een muffin, ter vervanging van de boter. Het is een recept waar u lang van kunt genieten; het is veel meer dan vier mensen bij het ontbijt op kunnen, maar de spread is in de koelkast houdbaar.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 kg

    • 500 g moesappels, bijvoorbeeld goudrenet of cox, geschild, van het klokhuis ontdaan en in stukjes gesneden
    • 250 g gebruiksklare gedroogde peren
    • 250 g gebruiksklare gedroogde abrikozen
    • 350 ml appelsap
    • ½ tl koek- of speculaaskruiden
    • 1 ½ tl citroensap, of een hoeveelheid naar smaak (naar keuze)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Klaar in:40min 

    1. Schenk het appelsap en 125 ml water in een steelpan met dikke bodem. Doe daarin de appels, peren, abrikozen en koekkruiden. Breng het mengsel op een hoog vuur onder af en toe roeren aan de kook.
    2. Zet het vuur laag en laat alles ongeveer 30 minuten zachtjes koken, totdat het mengsel een moes is geworden en er bovenop geen vocht meer te zien is. Roer af en toe om te voorkomen dat het mengsel aan de bodem blijft kleven.
    3. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen. Proef het en roer er wat citroensap door als u het te zoet vindt.
    4. Doe het fruitmengsel over in een keukenmachine en maak er een dikke puree van.
    5. Laat de vruchtenspread, voordat u hem serveert, helemaal afkoelen. De spread is afgedekt 2 weken houdbaar in de koelkast.

    Bevat per portie van 30 g

    ✓ C

    Variaties en tips

    • Roer er vlak voor het serveren wat fijngehakte blanke amandelen door. (De spread is dan niet houdbaar, omdat de amandelen na een paar uur zacht worden.) * • Maak een kruidige pruimenspread door de gedroogde peren en abrikozen te vervangen door 500 g pruimen, en gebruik sinaasappelsap in plaats van appelsap. Laat de koek- en speculaaskruiden achterwege en voeg de fijngewreven zaadjes uit 3 groene kardemompeulen toe. * • Vervang voor een vanillespread de gedroogde peren door nog wat extra gedroogde abrikozen en gebruik sinaasappelsap in plaats van appelsap. Laat een vanillestokje meetrekken, en gebruik geen koekkruiden. * • Gebruik voor andere combinaties bijvoorbeeld appels en rozijnen, op smaak gebracht met fijngeraspte sinaasappelschil, of appels en pruimen, op smaak gebracht met gemberpoeder en zeer fijn gesneden stukjes gemberwortel.

    Pluspunten

    • Appels zijn een goede bron van oplosbare vezels (pectine) en leveren vitamine C. * • Gedroogde perziken zijn een goede bron van kalium. Ze leveren ook redelijk veel ijzer, caroteen en de B-vitamine niacine. * • Zowel gedroogde perziken als gedroogde peren zijn goede bronnen van vezels. * • In gedroogde vorm is fruit zoeter dan vers; daarom hebben spreads als deze geen extra suiker nodig om ze even zoet te maken als jam uit de winkel.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren